bio-forum.pl

Wygląda jak pokrzywa bez kolcow, jaka to roślinka?

bez logowania - można przeglądać

od lut.2007

1. Wygląda jak pokrzywa bez kolcow, jaka to roślinka?
pokrzywa, ktora nie parzy

Właśnie zaczęło się kwitnienie roślinki wyglądającej jak pokrzywa, ale jednak ta nie parzy.

kwiatostany nibypokrzywy

Kwiatostany wyglądają następująco

Jest to kolejna roślinka, którą każdy widział, ale moło kto wie jak się nazywa. Byłbym wdzięczny za identyfikacje.

Pozdrawiam

Krystian

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Wygląda jak pokrzywa bez kolcow, jaka to roślinka?
31.mar.07 13:45
Michał ("rovin")

To chyba raczej jest pokrzywa.

od sie.2006

3. Wygląda jak pokrzywa bez kolcow, jaka to roślinka?

Na bank Jasnota biała;)

od lut.2007

4. Wygląda jak pokrzywa bez kolcow, jaka to roślinka?

Dzięki Albert za błyskawiczną odpowiedź. Zanim na dobre zacząłem przeglądać atlasy roślin, nazwa już była na moim mailu :) Robię zdjęcia pyłków roślin, ale trudno je opisać bez identyfikacji roślinki. Widzę, że zapisanie się na to forum to był świetny wybór.

od sty.2007

5. Wygląda jak pokrzywa bez kolcow, jaka to roślinka?

Krystianie - zdjęcia pyłków roślin!

Ja uwielbiam fotografować roślinki, ale niestety moje możliwości kończą się na całych pylnikach, a Ty fotografujesz pyłki! Czy będziesz mógł czasem pokazać nam jakąś pyłkową fotkę?

od lut.2007

6. Wygląda jak pokrzywa bez kolcow, jaka to roślinka?

Fotka na życzenie :)

pylniki_jasnota_biala

Pylniki jasnoty białej (pow 40x)

Zdjęcie jest nieco nieudane, ponieważ ze względu na grubość pylników, utkneły w pęcherzu powietrza.

powierzchnia pylnikow 1

Kolejne zdjęcie przedstawia pyłek na powierzchni pylników (pow. 100x)

powierzchnia pylnikow 2

Jeszcze jedno ujęcie powierzchni pylników.

Więcej zdjęć zrobionych przeze mnie znajduje się na mikrowiki. pl/g2/NIKON

Jeśli spotkają się z zainteresowaniem, chętnie otworzę wątek o roślinkach pod mikroskopem na tym forum.

od sie.2006

7. Wygląda jak pokrzywa bez kolcow, jaka to roślinka?

Chętnie dowiedziałbym się o tym czegoś więcej;)

od sty.2007

8. Wygląda jak pokrzywa bez kolcow, jaka to roślinka?

Krystianie, świetny pomysł z wątkiem o roślinkach pod mikroskopem!

Taki wątek w dziale Botanika - SUPER SPRAWA!

Krystianie, przepraszam za takie pytanie, jeśli naiwne, ale kto pyta nie błądzi - czy wygląd pyłku może służyć do rozpoznawania roślin?

od sty.2007

9. Wygląda jak pokrzywa bez kolcow, jaka to roślinka?

Ja też chętnie popatrzę na różne ziarna pyłku. Fajnie jest ziarno pyłku sosny - z dwoma "balonikami" powietrza po bokach.

Przy okazji Krysjanie, usystematyzujmy:

pręcik składa się z nitki i główki, główka z dwóch pylników, każdy pylnik z woreczków pyłkowych - dopiero w nich znajdują się ziarna pyłku.

Basiu, istnieje specjalny dział paleobotaniki zwany palinologią, który to zajmuje się identyfikacją pyłku kopalnego - wiele rodzajów a nawet gatunków roślin można rozpoznać tą drogą, dodatkowo, często w materiale kopalnym pyłek to jedyny ślad jaki pozostaje po roślinie, ta nauka daje nam więc informacje o florze kopalnej.

od sty.2007

10. Wygląda jak pokrzywa bez kolcow, jaka to roślinka?

Joasiu, kolejne wielkie Dzięki.

To jest po prostu niesamowite dla mnie, że pyłki pozostają przez miliony lat po roślinach i możemy z nich korzystać, by rozszerzać wiedzę o dawnej florze.

A te ''baloniki'' powietrzne w pyłku sosny, czy to przystosowanie do przenoszenia pyłku przez wiatr?

od sty.2007

11. Wygląda jak pokrzywa bez kolcow, jaka to roślinka?

dokładnie, podejrzewam, że większość roślin wiartopylnych ma takie właśnie "baloniki", tu pole do popisu dla Krystiana, może nam coś wiatropylnego zaprezentuje?

od lut.2007

12. Wygląda jak pokrzywa bez kolcow, jaka to roślinka?

Przegląd pyłków już się przygotowuje :)

od gru.2009

13. Wygląda jak pokrzywa bez kolcow, jaka to roślinka?

I co z tym przeglądem pyłków? Czy Ty Krystianie nie wyemigrowałeś przypadkiem na Kubę? Mam dobrą wiadomość dla Ciebie. Fidel jest już stary i nie widzi wszystkiego. Prawdopodobnie już za dwa lata Amerykanie mają założyć tam internet.

Pozdrawiam i czekam niecierpliwie,

Bogdan

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji