bio-forum.pl

Roślina pajęczynowato wełnista, żółte kwiatki - starzec wiosenny.

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Roślina pajęczynowato wełnista, żółte kwiatki - starzec wiosenny.

Oto zdjęcia niesłychanie wytrzymałej roślinki, która znakomicie się czuje na kamienisku przy torach kolejowych. Czy to jakiś gatunek starca?

starzec

pokrój:

starzec2

pączki i kwiatki:

starzec3

kwiatki i pączki:

od sty.2007

2. Roślina pajęczynowato wełnista, żółte kwiatki - starzec wiosenny.

Senecio vernalis - Starzec wiosenny

Przy okazji kwiatków ze złożonych rób Basiu również zdjęcie z boku koszyczka, widać wtedy listki okrywy koszyczka, które są często ważne

od sty.2007

3. Roślina pajęczynowato wełnista, żółte kwiatki - starzec wiosenny.

Dziękuję, Joasiu, za rozpoznanie. Na pewno się dostosuję do Twojej rady odnośnie fotografowania roślin ze złożonych (widzisz? Te astrowate obu nam nie chcą przejść przez usta, no, przez klawiaturę, stara dobra nazwa wciąż nam dobrze służy...)

od mar.2007

4. Roślina pajęczynowato wełnista, żółte kwiatki - starzec wiosenny.
8.kwi.07 16:56
Mirka "imienniczka"

Robiąc dziś obchód swojego ogrodu dojrzałam nową roślnkę - bardzo ciekawi mnie jej nazwa.

od sty.2007

5. Roślina pajęczynowato wełnista, żółte kwiatki - starzec wiosenny.

Mirko, niedawno też zadałam sobie to pytanie i przekazuję Tobie odpowiedź, jaką otrzymałam - starzec wiosenny Senecio vernalis.

Ja swojego znalazłam na kamienisku przy torach.

Bardzo ładna roślinka, choć troszkę próbuje być groźna.

od sty.2007

6. Roślina pajęczynowato wełnista, żółte kwiatki - starzec wiosenny.
starzec

Jeszcze uzupełnienie wyglądu koszyczka starca wiosennego z boku, aby utrwalić sobie, że u roślin z rodziny Asteraceae (dawne Compositae) ważny jest wygląd listków okrywy koszyczka:

od mar.2007

7. Roślina pajęczynowato wełnista, żółte kwiatki - starzec wiosenny.
27.kwi.07 12:42
Mirka "imienniczka"

Mój starzec pięknie zakwitł:-)

od sty.2007

8. Roślina pajęczynowato wełnista, żółte kwiatki - starzec wiosenny.

Kwiatki starca wiosennego pięknie żółcą się teraz, np. na kamieniskach na prawie całej trasie ''kolei żelaznej'', którą pokonuję odległość z miasta zamieszkania do miasta, gdzie pracuję.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji