bio-forum.pl

problem z turzycą

bez logowania - można przeglądać

od cze.2013

1. problem z turzycą
26.lut.16 20:13
piotr pytel "piotrek"

oznaczyłem turzycę prosową ale potem po analizie kształtu pęcherzyków wychodzi mi na turzycę tunikową, o ile prosowa jest częsta to tunikowa nie występuje w Karpatach Polskich i byłoby to jej pierwsze stanowisko. Czy z tych zdjęć da się określić gatunek {szczególnie chodzi o pęcherzyki}, i czy turzyca tunikowa znajduje się w CZ K Karpat Polskich

od maj.2007

2. problem z turzycą

Jeśli dobrze widzę, to nie widzę - :) wyraźnych nerwów na pęcherzykach (powinno być ich coś koło 9 - 11), w takim razie masz chyba do czynienie z turzycą prosową Carex paniculata

od cze.2013

3. problem z turzycą
26.lut.16 20:51
piotr pytel "piotrek"

liście miały postrzępioną siateczkę u podstawy

od cze.2013

4. problem z turzycą
26.lut.16 21:10
piotr pytel "piotrek"

od maj.2007

5. problem z turzycą

U t. tunikowej pochwy liści odziomkowych tworzą tunikę z czarnych włókien.

Poza tym kształt pęcherzyków na tych zdjęciach chyba jest jednak bardziej jest jajowaty, co sugerowałoby t. tunikową, ale w takim razie dokładnie sprawdź te nerwy (żeberka) na pęcherzykach, bo ze zdjęć jednoznacznie nie wynika, czy one tam są.

od maj.2007

6. problem z turzycą

pęcherzyk turzycy tunikowej

od maj.2007

7. problem z turzycą

Na naszym forum Piotr Kobierski jest ekspertem od turzyc. Może on Ci pomoże :)

od lut.2007

8. problem z turzycą
26.lut.16 21:34
Piotr Kobierski

Nie jest prawdą, że turzyca tunikowa nie występuje w Karpatach Polskich. W Atlasie rozmieszczenia... (Zając, A., Zając, M. (Eds.) 2001 Atlas rozmieszczenia roślin naczyniowych w Polsce. - Distribution Atlas of Vascular Plants in Poland.) zaznaczona jest w trzech kwadratach siatki ATPOL, trzeba przejrzeć literaturę w Internecie a znajdziesz więcej stanowisk. Nie jest wpisana CZK Karpat. W słowackich Karpatach ma kat. VU natomiast w całym łuku Karpat NT.

http://www.iop.krakow.pl/pobierz-publikacje,878[iop.krakow.pl]

Co do oznaczenia trudno mi powiedzieć z tych zdjęć. Dla porównania zdjęcia pęcherzyków:

od lewej-C. diandra, C. appropinquata, C. paniculata

od lewej-C. paniculata, C. appropinquata

od cze.2013

9. problem z turzycą
26.lut.16 21:57
piotr pytel "piotrek"

Raczej to t. tunikowa bo stanowisko gdzie ją znalazłem było notowane w 19 w, i dlatego się jej dokładniej przyjrzałem. Na pewno jest to gatunek rzadki dla regionu.

od gru.2006

10. problem z turzycą
26.lut.16 22:03
Jaroslaw Makowski "maj"

Patrząc na szer. liści w stosunku do szer. łodygi na 4-tym zdj. (jeśli one do niej należą i wykluczając mieszańce) bardzej pasuje na T. prosowatą. Piotrze ładne porównanie wyglądu pęcherzyków.

od cze.2013

11. problem z turzycą
26.lut.16 22:13
piotr pytel "piotrek"

jedyne wyjście sprawdzić w lecie żeberka ale u prosowej też widzę jakieś żeberka

od gru.2006

12. problem z turzycą
26.lut.16 22:46
Jaroslaw Makowski "maj"

Dodatkowo sprawdź również obrzeżenie przysadek (u C. paniculata - szerokie, u C. appropinquata wąskie). C. paniculata dolne pochwy li. nie tworzą tuniki-kol. jasno do ciemno brąz., u C. appropinquata tunika kol. czarno-brąz.

od cze.2013

13. problem z turzycą
26.lut.16 23:14
piotr pytel "piotrek"

a czy teraz zimą będą zachowane liście

od cze.2013

14. problem z turzycą
27.lut.16 14:37
piotr pytel "piotrek"

Przeszedłem się na to stanowisko i mam parę nowych zdjęć. Wypukłe żeberka są widoczne ale nie zobaczyłem ciemnej siateczki u podstawy łodyg, liście o szerokości 4 mm.

od maj.2007

15. problem z turzycą

W tej publikacji są szczegółowe informacje dot. cech charakterystycznych Carex appropinquata, C. paniculata i C. diandra.

TAKSONOMIA POLSKICH GATUNKÓW TURZYCCAREX L. Z SEKCJI PANICULATAE (CAREY) CHRIST.

od maj.2007

16. problem z turzycą

U turzycy tunikowej podstawa łodygi okryta jest pękami czarnobrunatnych włókien, będących pozostałościami starych pochew liściowych. Mówisz o postrzępionej siateczce. Nie wiem czy to jest to samo jak na niżej zamieszczonych zdjęciach:

od cze.2013

17. problem z turzycą
27.lut.16 17:54
piotr pytel "piotrek"

Trochę inaczej to sobie wyobrażałem, tak, że jeszcze to sprawdzę. Swoją drogą przydałby się klucz do oznaczania roślin, w którym każda opisana słowami cecha była by przedstawiona jeszcze na fotografii. Słowa nie zawsze w pełni odzwierciedlają rzeczywistość.

od lut.2007

18. problem z turzycą
27.lut.16 20:10
Piotr Kobierski

Na drugim zdjęciu widać przysadkę żeńską. Takie przysadki ma Carex paniculata

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji