bio-forum.pl

2004-09-09 Jaworzno - migawki z cmentarza ciężkowickiego

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2004-09-09 Jaworzno - migawki z cmentarza ciężkowickiego
19.lut.16 22:36
Piotr Grzegorzek

Tytułowy cmentarz znajduje się przy ulicy Józefa Chełmońskiego, około 200 metrów na zachód od szpitala. Tego dnia starałem się upolować cokolwiek do kolejnego artykułu w tygodniku Co Tydzień. Na początku natrafiłem na jasnotę plamistą - Lamium maculatum Beacon Silver.

Otaczała ona coś takiego. Prawdopodobnie jest to wrzosiec - Erica carnea.

A za cmentarnym murem rządził i do tej pory rządzi rdestowiec japoński - Reynoutria japonica.

Najwięcej zdjęć poświęciłem nagrobkowi być może z martwicy wapiennej. Stoi przy nim moja córka.

A teraz zbliżenia fragmentów skały z której wzniesiono ten nagrobek. Daje się zauważyć sporo kalcytu.

Prawdopodobnie do wzniesienia tej konstrukcji "zniknięto" jakąś szatę naciekową z jaskini.

W szczelinie usadowiła się paproć, prawdopodobnie nerecznica samcza - Dryopteris filix-mas.

I jeszcze dwa fragmenty tej dziwnej skały.

Część zdjęć jest zamglona, nie zauważyłem upaćkana obiektywu, ale i tak są bardziej czytelne niż po użyciu tak zwanych znaków wodnych.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji