bio-forum.pl

Brązowy resupinat

bez logowania - można przeglądać
GRej278333

od gru.2003

1. Brązowy resupinat

Las wielogatunkowy, buk, brzoza, klon, sosna, świerk, lipa, czereśnia. Na leżącej kłodzie. 18/02/2016 TPK Gdańsk Dolina Samborowo

od maj.2002

2. Brązowy resupinat

Inicjalne stadium rozwojowe Phellinus conchatus. Bardzo młode i rozpostarte owocniki. Zazwyczaj dobrze rozwinięte owocniki są rozpostarto-odgięte z wydatnymi kapeluszami. Twoje to niemowlaki, ale miały już zarodniki.

I mała uwaga - sfotografowałeś go "do góry nogami":-)

od maj.2009

3. Brązowy resupinat

Ale nadzwyczaj dobrze rozwinięty już hymenofor jak na tę porę roku. U mnie na poczatku marca wyglądały na znacznie młodsze.

Owocnik już wieloletni, młody przyrost, całość coś około 40-50cm, oczywiście wierzba.

od maj.2002

4. Brązowy resupinat

KRAM F-58680

od maj.2002

5. Brązowy resupinat

Nie jestem pewien czy to ten sam gatunek, albo źle go oznaczyłem. Przyślij większą próbkę.

od maj.2002

6. Brązowy resupinat

Jest opcja, że to Phellinus pseudopunctatus.

od maj.2009

7. Brązowy resupinat

Podobne do tego Mirkowego widuję czasem na dolnej (+/-bocznej) stronie leżących kłód olszy ale nie zawracałem sobie nimi głowy.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji