bio-forum.pl

2004 Chrzanów - drugie rozmaitości

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2004 Chrzanów - drugie rozmaitości
16.lut.16 22:42
Piotr Grzegorzek

W tym wątku będziemy się poruszać przez prawie cały rok od parku po tereny położone na północ i północny zachód od niego. Głownie będą to cmentarz oraz okolica Wójtowej Góry na Kątach.

Zaczynamy 25 lutego. Oto okazała jodła kalifornijska - Abies concolor. W tle znajduje się budynek muzeum. Tego drzewa już nie ma. Zmiotła go wichura.

Niedaleko od niej występuje jodła pospolita - Abies alba. To drzewo wciąż rośnie.

27 maja sfotografowałem szczyt korony świerka kłującego - Picea pungens. Stałem na jej wysokości, spoglądając na to drzewo przez okno. Kilkanaście lat później to drzewo padło ofiarą osutki.

Tego samego dnia od strony ronda udokumentowałem żywotnika zachodniego w formie młodocianej - Thuja occidentalis "Ericoides".

Sąsiadował z nim świerk biały - Picea glauca.

Jest tutaj także trójigielna sosna Jeffreya - Pinus jeffreyi.

I jeszcze jeden świerk biały - Picea glauca.

9 czerwca odwiedziłem zachodni skraj Wójtowej góry. Tutaj znalazłem po raz pierwszy dla tej części Chrzanowa rdest wężownik - Polygonum bistorta.

Poza tym zwracałem uwagę na ciekawy pokrój tutejszych sosen zwyczajnych - Pinus sylvestris.

16 czerwca w parku kwitło parzydło leśne - Aruncus dioicus.

23 czerwca ponownie znalazłem się na zachodnich stokach Wójtowej Góry. Na początku szczodrzeniec główkowaty - Chamaecytisus supinus. Z lewej strony zdjęcia lata jakiś modraszek.

Jest tutaj także przytulia północna - Galium boreale.

Bardzo charakterystycznym gatunkiem dla tej okolicy jest głowienka wielkowiatowa - Prunella grandiflora.

Tamtego roku tę okolicę dotknęła plaga krocionogów. Moja na on czas pięcioletnia córka uwielbiała się nimi bawić, gdyż to były miłe i delikatne stworzenia. To zdanie podtrzymuje do dziś, będąc już uczennicą pierwszej klasy liceum ogólnokształcącego. Miejscem akcji jest przepust pod autostradą.

12 lipca w parku zakwitła tawułka - Astilbe x arendsii. Pokrojem roślina przypomina parzydło - Aruncus.

20 lipca dokumentowałem drzewa i krzewy iglaste na cmentarzu przy ulicy Balińskiej. Oto zgrupowanie żywotnika zachodniego - Thuja occidentalis.

Dalej idzie jakiś cyprysik - Chamaecyparis.

Tutaj mamy jakieś cyprysiki - Chamaecyparis.

Pewny jestem tego gatunku. To choina kanadyjska - Tsuga canadensis.

Kolejny gatunek to cis - Taxus w odmianie kolumnowej.

A to już ogród mojego sąsiada i jodła koreańska - Abies koreana.

Wciąż posiada tamten gatunek oraz sąsiadującego z nim świerka białego - Picea glauca "Conica".

22 listopada udokumentowałem skutki mającej miejsce kilka dni wcześniej w parku akcji pod hasłem "Przeminęło z wiatrem".

Ostały się za to owocujące pędy miesiącznicy trwałej - Lunaria rediviva.

Oto kolejne zwalone drzewo. Jak widać bardzo chorowite było.

W tym przypadku asfaltowy chodnik na coś się przydał. Jednakże i to drzewo zostało w końcu usunięte.

od lip.2009

2. 2004 Chrzanów - drugie rozmaitości

Niezłe klimaty, i jaka dzielna pogromczyni krocionogów;)! My mieliśmy ówcześnie plagę zdaje się w DG-Tucznawie i ponoć panikę mieszkańców, coś musiało być na rzeczy w okolicy i pogodzie tamtych czasów - krocionogi szalały ówcześnie w całym pasie od DG po Chrzanów:

Ten szczodrzeniec jest dla mnie jednym z symboli Pana okolic, nadających odrębny rys florystyczny SE skrajowi triasowej wyżyny. Na Wójtowej Górze w 2011 odpuściłem botanizowanie - darując sobie przedzieranie się z rowerem przez już bujne i zwarte czyżnie na zachodnich stokach. Ale był w Koźminie :)

od cze.2010

3. 2004 Chrzanów - drugie rozmaitości
17.lut.16 19:03
Piotr Grzegorzek

Ale któregoś dnia krocionogi zostały zamordowane co stwierdziliśmy ze smutkiem przy kolejnej wyprawie.

A zasadniczo gromadne wędrówki leżą w ich zwyczaju. Migracja może mieć charakter saturacyjny lub presaturacyjny. W pierwszym wypadku nie ma co jeść i trzeba gdzieś pójść. W drugim przypadku jest jeszcze co jeść, ale jest nas zbyt dużo, więc trzeba się rozejść. Z naszego punktu widzenia i tak źle i tak niedobrze.

od lip.2009

4. 2004 Chrzanów - drugie rozmaitości

Jest jeszcze opcja, że jest za sucho, by złożyć jaja, więc szukamy miejsca na ich złożenie, choć nieco wilgotniejszego (jak ten przepust). Wśród takich a la lemingowych pojawów krocionogowych dominują bowiem zawsze samice.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji