bio-forum.pl

uszak bzowy czy galaretnica pucharkowata ?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. uszak bzowy czy galaretnica pucharkowata ?
15.lut.16 14:49
Ela G. ("gumelcia")

Prosiła bym o pomoc w rozpoznaniu

od maj.2009

2. uszak bzowy czy galaretnica pucharkowata ?

To coś ciekawszego:-)

- rosło na drewnie dębowym???

Jak dla mnie to Auricularia mesenterica - uszak skórnikowaty.

od maj.2009

3. uszak bzowy czy galaretnica pucharkowata ?

Jak masz ochotę i pobrane zasuszone owocniki to możesz zgłosić do naszej bazy grzybów rzadkich - GREJ.

Jeśli jeszcze nie zgłaszałaś to podpowiemy, co i jak?

Z okolic Zielonej Góry jeszcze chyba nie był zgłaszany?

4. uszak bzowy czy galaretnica pucharkowata ?
16.lut.16 07:33
Ela G. ("gumelcia")

Już nie z Zielonej Góry, nie edytowałam informacji o sobie;) Tym razem okaz pochodzi z Puszczy Rominckiej

5. uszak bzowy czy galaretnica pucharkowata ?
16.lut.16 07:46
Ela G. ("gumelcia")

Mirku bardzo bym prosiła o instrukcje to jak najbardziej pobiorę i wpiszę;)

od maj.2009

6. uszak bzowy czy galaretnica pucharkowata ?

A to ode mnie (okolice Białegostoku) na rzut beretem:-))

Sprawa wydaje sie być trudna ale tylko za pierwszym razem.

1. na początek trzeba oczywiście zebrać i wysuszyć owocniki (najlepiej kilka). Pakujemy i już po zgłoszeniu oznaczamy je numerem zgłoszenia (nr. ID... będzie widoczny w zgłoszeniu w lewym, górnym rogu). Oczywiście nastepnie owocniki trzeba wysłac do któregoś z naszych Kustoszy. Te to do Ani K. - jej adres znajdziesz w jej profilu:

bio-forum.pl

2. Najpierw trzeba jednak wypełnic formularz na stronie;

[bf#7260]

- jesli będziesz miała problem z określeniem ATPOL-u można nie wypełniać. Jeśli jednak chcesz sie pobawić to skorzystaj z kalkulatora Atpol... jest na tej samej stronie (link). Do określenia współrzędnych znaleziska można użyc róznych narzędzi, ja korzystam z: mapa.szukacz.pl

W nim z prawej strony są one właśnie wyświetlane, a do zmiany formatu współrzednych służy ikonka z dwoma myślnikami. Odczytujemy współrzędne w formacie: stopnie, minuty, sekundy, i wpisujemy do kalkulatora Atpol... i po sprawie.

Reszta rubryk jest banalnie raczej prosta ale jakby co to pytaj.

jeszcze jedna mała uwaga; staraj się od razu nie popełniac literówek bo podgląd zgłoszenia płata nam psikusa i nie wyświetla polskich znaków. Wobec tego nie staraj sie w podglądzie czegokolwiek poprawiać. Po wysłaniu znów polskie znaki zostana wyświetlone prawidłowo.

Po wysłaniu Twoje zgłoszenie pojawi sie na dole tej samej strony na której je wypełniałaś. Przewiń i odczytaj nr zgłoszenia ID, i wpisz tak jak wcześniej wspominałem na etykietę do suszka. Nie zapomnij o tym bo kustosz będzie miał problemy z powiązaniem suszka z konkretnym zgłoszeniem.

Pierwsze zgłoszenie zajmie Ci około 10-15 minut, po nabraniu wprawy wystarczy dosłownie minutka:-))

Powodzenia:-))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji