Tydzień temu posadziłem białą porzeczkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zauważyłem że liście zrobiły się żółte i opadły. Czy coś zrobiłem nie tak??
Ps. Mam zdjęcia ale mają za dużo KB jak zrobić żeby miały mniej??
Często się zdarza, że rośliny zakupione w marketach są przesuszone i żywot ich jest niestety krótki. Najbardziej cierpią porzeczki, agresty szczepione w formie drzewka. No niestety tam nie można reklamować. Jeżeli była zakupiona w wyspecjalizowanym sklepie można się pokusić o wymianę. Ale zanim podejmiesz radykalne kroki sprawdź jak wyglądają pączki kwiatowe i czy pod korą na końcówce gałązki jest zielone. Może jeszcze wybić w nowe listki.
Co zrobić ze zdjęciami, aby się mieściły na forum? Dużo informacji jest w tym wątku i w wątkach obok:
Moje najprostsze rozwiązanie: zmniejszyć wymiary do żądanego (maks. 700 pikseli), zastosować kompresję np. 70% - wszystko za pomocą darmowego programu Irfan View.
Pozdrawiam
Barbara, tam nic nie pisze o zmniejszaniu kb. Może wiesz coś na ten temat.
Michale... kupowanie w dużych marketach, niekoniecznie ogrodniczych, to częsty, duży błąd. Rośliny z takiego źródła mogą stać tam długo, często są więc słabe i pomimo, że mogą wyglądać dobrze są w złej formie.
Zawsze najlepiej kupować w ogrodnictwach lub centrach ogrodniczych.
Michale, nie ma tam o zmniejszaniu kb? Prawie niemożliwe, zaraz poczytam.
Ja to robię przy pomocy darmowego programu Irfan View, to się ściąga z internetu. Jak się ściąga? Nie wiem, bo sama tego nie robię.
Jeśli masz Irfan View, daj znać, objaśnię Tobie, jaką opcję wykorzystuję, by zmniejszyć zdjęcie.
Michale, po przeglądzie wątku, który Ci zalinkowałam:
odnajdziesz tam linki do ściągania IrfanView oraz JpegCrops - bardzo pożyteczne darmowe programiki do zmniejszania rozmiarów (kb) i wymiarów (piksele) oraz do kadrowania.
Podałabym Ci te linki do linków, ale przed chwilą wszystko widziałam, a teraz nie mogę odnaleźć! Proszę, przejrzyj wszystkie tamtejsze wątki łącznie z archiwum, wraz z podanymi w nich linkami (w tym link do wątku o zdjęciach w mykologii, bardzo dobry!), może teraz Ty to znajdziesz.
Jak pościągasz wszystko, wrzuć posta do działu Admin pomaga i radzi, do wątku ''Zdjęcia'', a pomożemy Ci, bo na pewno nie tylko ja. Będzie OK?
Trzymam kciuki. Powodzenia!
Michale, w dziale Admin radzi i pomaga, gdzie zadałeś swoje pytanie, już czeka na Ciebie odpowiedź. Jak tylko się zorientowałam, przed godziną, że dałeś tam post (a uczyniłeś to już w południe) to dorzuciłam swoje porady. Jeszcze raz, powodzenia.
Michale, gratulacje za wykonanie, obróbkę i wstawienie zdjęć. Teraz to już pójdzie z górki fotkowanie dla forum, prawda?
Mam jeszcze zdjęcie typu,, Pszczoła ma kaca po nektarze z krokusa hi hi hi. Teraz nie mam czasu na wstawieni fotki, ale wstawie tu dużo fotek-zrobię oddzielny temat.
(wiadomość edytowana przez rovin 31. marca. 2007)
Michał, między zdjęciami dawaj spację, będzie przejrzyściej i czytelniej. Bo tak jak teraz to ci się zdjęcia zlewają.
Słusznie, Arku. Dzięki.
Michale, tak jak pisze Arek, spacja między zdjęciami (ja to samo robię Enterem) rozdziela zdjęcia. Już Ci to pisałam w innym wątku (tam, gdzie napisałam - Michałku).
Wtedy nie powstaje tzw. ''tasiemiec'' ze zdjęć, których (jak to tasiemców) nie lubimy (no, pożartowałam sobie troszkę, ale lubię sobie pożartować).
Potrafisz już wszystko ze zdjęciami, z tym też sobie poradzisz, możesz swój post poprawić wybierając opcję Zmień/Popraw i wówczas uzupełniasz spacje.
Tylko dla formalności dodam, że bardzo czekamy na pijane pszczółki!!!