Tego roku powstawał w tej okolicy jeden z folderów w ramach cyklu Zielone Perły Trzebini. Stało się to dlatego, że jest to pierwszy użytek ekologiczny w tym mieście. To także prequel do wszystkich późniejszych fotoreportaży opisujących tę okolicę. Pierwsze serie zdjęć wykonałem 3 października. Na początku będzie dolina potoku Wodna położona na północ od czynnej wówczas kopalni Trzebionka. W tym momencie zerkam z wysokiego, lewego brzegu na Chrzanów. Linię horyzontu zamyka linia wzgórz z Żelatową i Zbójnikiem. Jasna plama z lewej strony to Szpital Powiatowy. Z prawej strony majaczy sylwetka osadnika kopalni.
A to już pola Wodnej i las Podbuczyna na horyzoncie. Jestem na prawym brzegu cieku. On sam skrywa się za pasmem suchych traw na dnie doliny.
Zerkając bardziej na południe widzimy kopalnię oraz wijący się ale skrywający się wśród zieleni potok Wodna.
W drugim etapie tej wędrówki dotarłem do skraju Podbuczyny, nieco na wschód od zwartej zabudowy. Natknąłem się nawet na uprawiane pole uprawne.
W lesie mogłem przede wszystkim fotografować tytułowe drzewa, czyli buki pospolite - Fagus sylvatica. Oto pierwsza fotogeniczna para. Jedno z drzew ma wyraźnie skręcony pień.
Sfotografowałem też okolicę, gdzie ten kompleks leśny przecina linia przesyłowa. Sześć lat później w lasach za moimi plecami odkryłem stanowisko buławnika czerwonego - Cephalanthera rubra.