bio-forum.pl

"Tremellopodobny" z jemioły?

bez logowania - można przeglądać
GRej277555

od mar.2025

1. "Tremellopodobny" z jemioły?

06. 02. 2016. 2 owocniki na zmurszałej gałązce jemioły. Owocniki o nieco mózgowatej powierzchni. Grafitowoczarne, z zewnątrz galaretowate - gdy wilgotne. Cecha charakterystyczna intensywnie winnofioletowy, barwiący sok. Jak dla mnie dziwne to i substrat też nietuzinkowy. Ascotremella nigdy nie widziałem. Exidia, Tremella? Proszę o sugestie.

od wrz.2005

2. "Tremellopodobny" z jemioły?

poproszę

od wrz.2006

3. "Tremellopodobny" z jemioły?

Bardzo jestem ciekawy wyniku badania i mam małą nadzieję, że ten eksykat będzie miał wyższy priorytet u Błażeja... Moim zdaniem, jeśli to jest podstawczak (a nie jakaś anamorfa workowca) to nie Exidia lecz jakaś pasożytująca Tremella. Tylko ten sok jest zastanawiający. Bardzo ciekawa zagadka.

od mar.2025

4. "Tremellopodobny" z jemioły?

A właśnie zamierzałem "zeskrobać" drugi owocnik.:-) Nieco podrósł. Też mnie one niezwykle zaintrygowały. Jeśli Tremella to chyba warto także zasuszyć całą tę gałązkę, bo są na niej jakieś "dziwne" - "grzybopodobne" grudki.;-)

Tylko zawsze pozostaje dylemat, czy nie za wcześnie na suszenie? Jak sądzicie?

PS. Dobrze Jakubie, że to Ty wspomniałeś o trybie "extraordynaryjnym" u Błażeja, bo niedawno wysłałem Mu "paczuszkę" i wolę siedzieć cicho.;-): D

Błażej, czy suszki dotarły do Ciebie?

od wrz.2005

5. "Tremellopodobny" z jemioły?

Dotarły.

Będzie miał wyższy priorytet. Mam nadzieje na T. moriformis, za którą się bezskutecznie uganiałem po połoninach bieszczadzkich: D

od mar.2025

6. "Tremellopodobny" z jemioły?

Dzięki.: D Rzeczywiście podobne. Imponujesz wiedzą Błażeju, szczerze gratuluję.

I jeszcze o siedlisku. Sterta gałęzi (głównie lipowych i kasztanowcowych) pochodzących z "pseudo-zabiegów pseudo-pielęgnacyjnych" 100 letniego zadrzewienia wzdłuż drogi wojewódzkiej w mojej miejscowości. Udana ubiegłoroczna "pielęgnacja" doprowadziła już do wycinki 1/3 tych drzew, a w przyszłym roku, przy okazji budowy ścieżki rowerowej - wytną zapewne wszystko. A żal, bo to jedna z ładniejszych alei kasztanowcowych w województwie.:- ( A, że to forum publiczne - to nie napiszę co o tym myślę.

od cze.2010

7. "Tremellopodobny" z jemioły?
12.lut.16 20:57
Piotr Grzegorzek

Na przyszłość na tę okoliczność radzę używać tego sformułowania - pomijając słowa uznane powszechnie za obraźliwe nic nie powiem.

od mar.2025

8. "Tremellopodobny" z jemioły?

: D Cytując cytat Błażeja, trafiłeś Piotrze "w samo sedno psa pogrzebanego". (Czy jakoś podobnie to brzmiało).: D

od sty.2007

9. "Tremellopodobny" z jemioły?

Czemu tak musi być, że jak się napotka piękną aleję (znam taką przepiękną kasztanowcową koło Kcyni), albo np. staw z kumakami, to obawy ogarniają o ich istnienie (aleja koło Kcyni, oby jeszcze istniała, 2-3 lata temu była, a staw z kumakami w Rzegnowie... zasypany.....):- (

albo jeszcze jeden przykład - piękne lipy koło drewnianego kościółka gdzieś niedaleko mnie, na Pałukach, obecnie "zadbane" (ogłowione "aż miło"):- (:- (

od sty.2007

10. "Tremellopodobny" z jemioły?

wracając jednak do tematu wątku, niepozorne toto na tej jemiole, a jakie ciekawe.....:-)

oko trza mieć do takich:-)

(wypowiedź edytowana przez topazzz 12. lutego. 2016)

od mar.2025

11. "Tremellopodobny" z jemioły?

Znam Basiu tę aleję koło Kcyni. Wydaje mi się, że chyba remontowali tam drogę i tych drzew już tam nie ma. Ale nie na 100%. Myślę o tej pomiędzy Nakłem, a Kcynią. Ja rozumiem, że bezpieczeństwo ponad wszystko, ale jakieś granice estetyki i przyzwoitości to chyba nawet najwięksi bio-ignoranci powinni zachować.

Właśnie czytam:

bip.gdos.gov.pl

i widzę, że z propozycji objęcia T. moriformis ochroną ścisłą chyba nic nie wyszło?

od sty.2007

12. "Tremellopodobny" z jemioły?

Ta aleja, którą mam na myśli to jakoś tak od strony Grocholina do Kcyni wiedzie.....

(wypowiedź edytowana przez topazzz 12. lutego. 2016)

od mar.2025

13. "Tremellopodobny" z jemioły?

To na szczęście nie ta, o której myślałem.

od sty.2007

14. "Tremellopodobny" z jemioły?

poszukałam w google maps i w pamięci, to chyba jest droga 241 z kierunku południowego do Kcyni, nie mam niestety zdjęć, ale w necie można zdjęcia zobaczyć

od mar.2025

15. "Tremellopodobny" z jemioły?

Jeśli ta droga, to wiosną ubiegłego roku drzewa jeszcze były i to w bardzo dobrej kondycji.

od sty.2007

16. "Tremellopodobny" z jemioły?

dzięki, dobra wiadomość:-)

od wrz.2005

17. "Tremellopodobny" z jemioły?

To T. moriformis. Gratuluję. I cieszę się niezmiernie: D

od mar.2025

18. "Tremellopodobny" z jemioły?

Dziękuję serdecznie.:-D Jeśli Ty cieszysz się niezmiernie - to ja mega niezmiernie.:-D Tremella moriformis z tego wątku to od początku do końca Twoje "dziecko". Rozpoznałeś je i po "makro" i po "mikro". Jeszcze raz gratuluję Ci Błażeju. Radość wielka i nie wątpię, (znając potencjał bio-forum), że teraz posypie się całe mnóstwo znalezisk tego gatunku.:-)

Gratuluję również Jakubowi, który jak widać "miał nosa", że to coś ciekawego.

od maj.2009

19. "Tremellopodobny" z jemioły?

Jutro idę "polować" na jemiołę:-)

Gratulację... wszystkim trzem "muszkieterom":-))

od mar.2025

20. "Tremellopodobny" z jemioły?

Dzięki Mirku.: D Co do substratu, to raczej decyduje występowanie Diaporthe sp. - więc teoretycznie T. moriformis można spotkać na wszystkim co przypomina drewno.;-) W linku moim zdaniem bardzo dobre zdjęcia i krótki opis tego gatunku:

micoex.org

od maj.2009

21. "Tremellopodobny" z jemioły?

Czyli w sumie, z powodzeniem może być pomijana ze względu na podobieństwo z Exidia nigricans. Dobrze, że w tym przypadku wystarczy tylko wrzucić próbkę pod mikroskop i dylemat rozwiązany.

Trzeba będzie rozejrzeć się za nią, ale na pewno nie dziś... śniegiem mnie przysypało:- (

od sty.2007

22. "Tremellopodobny" z jemioły?

dodam link do zdjęcia T. moriformis, bo podany powyżej przez Przemka nie otwiera mi się...

nahuby.sk

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji