bio-forum.pl

2002-09-07 Gmeranie po Grzbiecie Tenczyńskim

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2002-09-07 Gmeranie po Grzbiecie Tenczyńskim
6.lut.16 22:57
Piotr Grzegorzek

Podczas tej sobotniej wycieczki powstał bardzo krótki fotoreportaż. Zaczynamy od cmentarza Tenczynku, gdzie po raz pierwszy sfotografowałem charakterystyczny nagrobek Józefa Hromka, inżyniera górniczego, właściciela kopalni Kmita w Tenczynku.

Jest on wykonany z martwicy czwartorzędowej, gałązkowo-liściowej, pozyskanej w okolicy Kwaczały.

Następnie udaliśmy się do Zalasu, gdzie sfotografowałem odsłonięcie sypkich piaskowców jurajskich.

Nad osłonięciem stoi kapliczka.

Trzecim punktem był kamieniołom Kajdasy k. Rudna. To jest jeden z byłych łomów karmelickich. Tutaj wydobywano melafir, teraz uczenie zwany paleobazaltem. Na początku fragment ze zwietrzeliną i fragmentami gąbczastymi.

Dalej mamy fragmenty melafirów zbitych z powierzchniami pokrytymi tektoglifami.

I na zakończenie widok na zamek Tenczyn w Rudnie. W owym czasie nie było mowy o remoncie.

I w końcu nasza grupa na tle zamku, niestety beze mnie. Sorry, ktoś musiał trzymać aparat i nacisnąć migawkę.

Oczywiście odwiedziliśmy nieco więcej miejsc, ale tylko te okolice dostąpiły zaszczytu wylądowania na karcie pamięci tego aparatu.

od cze.2008

2. 2002-09-07 Gmeranie po Grzbiecie Tenczyńskim

Pamiętam, że na skarpach w dół tuż za waszą grupą, swojego czasu rosło stosunkowo dużo goździków (- kartuzek?)

od cze.2010

3. 2002-09-07 Gmeranie po Grzbiecie Tenczyńskim
7.lut.16 07:20
Piotr Grzegorzek

Te murawy wciąż tam są, oczywiście w niewielkich fragmentach - wiadomo sukcesja i inwazja nawłoci. Goździk kartuzek z tej okolicy też jest notowany. W tym roku, oczywiście w sezonie wegetacyjnym sprawdzę, czy jeszcze to wszystko jest aktualne.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji