bio-forum.pl

barszcz czy nie barszcz?

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2015

1. barszcz czy nie barszcz?
4.lut.16 15:30
Jan Brzozowski "oskur"

od maj.2015

2. barszcz czy nie barszcz?

od maj.2014

3. barszcz czy nie barszcz?

ale ma przebarwienie czerwone na łodydze? Może są i kropki może to inny barszcz?

od cze.2010

4. barszcz czy nie barszcz?
5.lut.16 21:19
Piotr Grzegorzek

Wątpliwości to dobra rzecz. Jednakże tutaj nie ma innej opcji. Tylko barszcz zwyczajny. W naszym gatunku, pomijając barwę skóry blondynów, brunetów oraz rudych także nie zalicza się do odrębnych gatunków. Zatem jeśli nie potrafisz, nie pchaj się na afisz i nie wprowadzaj zamieszania.

od lip.2009

5. barszcz czy nie barszcz?

Nie rozpędzałbym się, że żaden inny i nie ma innej opcji - Heracleum sibiricum (odrębny gatunek np. u powszechnie u nas stosowanego Mirka et al. 2002, ale i choćby w Index Kewensis) miewa dokładnie takie same liście, a specjalnie rzadki regionalnie nie jest...

od lip.2005

6. barszcz czy nie barszcz?

Fakt. W Gdańsku i okolicach wyłącznie syberyjski.

od mar.2025

7. barszcz czy nie barszcz?

Ależ pytanie brzmi: "barszcz, czy nie barszcz?";-) - więc jego autor otrzymał chyba z nawiązką, to czego chciał.:-)

Osobiście nie byłbym aż tak kategoryczny w typowaniu gatunku, niemniej jednak na podstawie li tylko zdjęcia liścia - też (zakładając najbardziej prawdopodobną wersję) typował bym barszcz zwyczajny.

od cze.2010

8. barszcz czy nie barszcz?
6.lut.16 00:04
Piotr Grzegorzek

Wiele barszczy zwyczajnych w życiu widziałem, a syberyjskiego ani razu, stąd moje typowanie. Jeśli już to polem sporu mogą być tylko te dwa taksony i nic innego.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 06. lutego. 2016)

od lip.2009

9. barszcz czy nie barszcz?

Padło drugie pytanie, nie Autora.

Stare polskie przysłowie mówi 'kto pyta, nie błądzi", nie dezaktualizujmy go zamykając usta wątpiącym i ex cathedra wdeptując ich w ziemię - od tego są fora, by wymieniać myśli, nieuczesane myśli - w szczególności!

PS

jasne, pewnie zwyczajny; w naszym śląsko-krakowskim grajdołku syberyjskiego prawdopodobnie nie ma - także nie spotkałem. Ale kto wie, skąd to zdjęcie..;)

od cze.2010

10. barszcz czy nie barszcz?
6.lut.16 09:32
Piotr Grzegorzek

Oczywiście bardzo przepraszam Mariana jednak czasami mnie ponosi.

od cze.2010

11. barszcz czy nie barszcz?
9.lut.16 14:30
Piotr Grzegorzek

W tym stadium to tylko kryterium geograficzne decyduje o gatunku. Poza tym najważniejsze są kwiaty, a przede wszystkim kształt płatków korony.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji