bio-forum.pl

Mycena meliigena?

bez logowania - można przeglądać
GRej277841

od mar.2025

1. Mycena meliigena?

28. 01. 2016. Las liściasty z domieszką sosny. Na korze żywego dębu. Grupka około 50 owocników. Średnica kapelusza do 1 cm. Oprószone, zwłaszcza młode intensywnie winnofioletowe. Czy to te Mycena?

od paź.2009

2. Mycena meliigena?

Widzę, że nie tylko ja latałem dzisiaj po lesie:-)

od mar.2025

3. Mycena meliigena?

No, dokładnie tak.:-D

od mar.2010

4. Mycena meliigena?

Typowa Mycena pseudocorticola tylko przemrożona i kolory na fotce nie oddane właściwie.

od mar.2025

5. Mycena meliigena?

Nie można wykluczyć, że masz rację.:-) Jednak zważywszy na substrat (M. meliigena preferuje podobno dęby) oraz kolorystykę owocników (1 fotografia dość dobrze oddaje rzeczywistą ich barwę) - chyba jednak skłaniałbym się ku mojemu typowaniu? Ostatecznie ostatnie słowo trzeba będzie pozostawić mikroskopowi.;-)

od wrz.2006

6. Mycena meliigena?

ja również sądzę, że bliżej im do Mycena meliigena (aczkolwiek co do substratu to znajduję ją również na wierzbach)

od mar.2025

7. Mycena meliigena?

Faktycznie substrat chyba o niczym nie świadczy w przypadku tych grzybówek.:-) Mycena pseudocorticola też bywa znajdowana na dębach, a nie rzadko na tym samym substracie występują oba gatunki.

Niemniej jednak "przeczesując" internet łatwo znaleźć zdjęcia M. meliigena w takich purpurowofioletowych odcieniach, natomiast M. pseudocorticola - także obserwowane przeze mnie - z niebieskoszarych na starość raczej przybierają odcienie brązu.

Jeśli się nie mylę, to wydaje mi się, że na moim terenie oba gatunki są dość pospolite. Mam nadzieję, że uda mi się to kiedyś zweryfikować.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji