bio-forum.pl

Wygląda jak jakaś nać pietruchy. Czerwonawe, owłosione łodyżki

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Wygląda jak jakaś nać pietruchy. Czerwonawe, owłosione łodyżki

Tę roślinę spotkałam przy zaroślach, obok drogi wiodącej pomiędzy lasem, a polem.

Na razie roślina ma wykształcone tylko liście w różyczce, liście charakterystycznie powycinane, łodyżki czerwonawe, owłosione.

Poniżej kilka zdjęć:

roślina1

aktualny pokrój rośliny:

roślina 2

zbliżenie na łodyżki i środek rozety liściowej:

roslina 3
roslina 4

listki:

od sty.2007

2. Wygląda jak jakaś nać pietruchy. Czerwonawe, owłosione łodyżki

od gru.2006

3. Wygląda jak jakaś nać pietruchy. Czerwonawe, owłosione łodyżki
28.mar.07 20:25
Jaroslaw Makowski "maj"
Image Gr

Dla mnie też B. cuchnący. Latem to rzeczywiście cuchnie, a na miejscach nasłonecznionych lubi się przebarwiać na czerwono. W Niemczech występuje bardzo podobny G. purpureum, który różni się tylko pylnikami (ma żółte), a G. robertianum pomarańczowe do czerw-purpurowych. U mnie to plaga z tą roślinką, więc tylko wyszedłem i zrobiłem zdjęcie.

od sty.2007

4. Wygląda jak jakaś nać pietruchy. Czerwonawe, owłosione łodyżki

OK, Joasiu, Jarku, zatem latem jadę go powąchać, jak cuchnie. Naprawdę tak brzydko?

od gru.2006

5. Wygląda jak jakaś nać pietruchy. Czerwonawe, owłosione łodyżki
4.kwi.07 11:36
Adrian Szymkiewicz
n
vd
xfd
fff

Witam!

Jakie imię nosi ta roślinka?

od maj.2003

6. Wygląda jak jakaś nać pietruchy. Czerwonawe, owłosione łodyżki
4.kwi.07 12:18
Anna Kujawa "AniaK"

Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum) - powąchaj, poznasz potem chyba już zawsze po zapachu. Zakwitnie niedługo na różowo.

od sty.2007

7. Wygląda jak jakaś nać pietruchy. Czerwonawe, owłosione łodyżki

Adrianie, też mam pod pilną obserwacją taką roślinkę, jeśli chcesz zobaczyć, jak moja wyglądała 1, 5 tygodnia temu, rzuć okiem na wątek:

[bf#82268]

Aczkolwiek myślę, że możemy połączyć nasze wysiłki w jednym wątku i wspólnie obserwować nasze egzemplarze Geranium robertianum.

Ciekawa jestem, komu z nas pierwszemu zakwitnie ten cuchniaczek (przepraszam, bodziszek)?

od sty.2007

8. Wygląda jak jakaś nać pietruchy. Czerwonawe, owłosione łodyżki

Adrianie, już jest ten jeden wątek, o czym pisałam przed kilkoma minutami.

Niech nam rosną nasze bodziszki, szybko, szybko, a przy okazji i nasze bodziszkowe obserwacje (i te wzrokowe, i te zapachowe)...

od sty.2007

9. Wygląda jak jakaś nać pietruchy. Czerwonawe, owłosione łodyżki

Mamy kwiatki bodziszka cuchnącego w wątku Darka Mikołajczaka:

[bf#88631]

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji