bio-forum.pl

2015-12-13 Chrzanów - przy ulicy Kościuszki i w parku

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2015-12-13 Chrzanów - przy ulicy Kościuszki i w parku
19.sty.16 22:07
Piotr Grzegorzek

Tego dnia szedłem po coś do Muzeum. Będąc przy tytułowej ulicy Kościuszki nieco powyżej I LO sfotografowałem przydrożny drzewostan złożony z robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia.

Następnie zwróciłem uwagę na kolejnego świerka kłującego - Picea pungens, którego szyszki w niewielkiej ilości są ulokowane na szczycie korony.

Tak samo było w kolejnej grupie tego gatunku. Trudno oczywiście wyrokować, jaka ta zima będzie naprawdę. Pamiętam, 13 grudnia 1981 była o wiele bardziej konkretna. A jechałem wtedy na czele 18 pułku czołgów z Wędrzyna do Warszawy. Działa się to oczywiście w myśl późniejszej maksymy - "nie chcem ale muszem".

Następnie tropiąc ciekawe motywy udałem się na asfaltowy parking, gdzie uchwyciłem odbicia drzew w kałużach.

Mijam teraz skrzyżowanie z ulicą Grunwaldzka.

Po jej przekroczeniu złapałem zielony akcent. To glistnik jaskółcze ziele - Chelidonium majus.

Kolejna zielenina to bluszcz pospolity - Hedera helix na terenie ogrodu Fundacji Brata Alberta.

Otaczający ją żywopłot dawał dość ponury efekt.

Potem wszedłem do parku, gdzie sfotografowałem opustoszałe gniazda gawronów.

Potem zwróciłem uwagę na jedlicę Menziesa - Pseudotsuga menziesii, która dość dawno padła ofiarą świątecznej gorączki. Od tego czasu trwa i nie wykazuje chęci odżycia lub przeorganizowania korony.

Następnie udałem się w kierunku grupy nerecznicy samczej - Dryopteris filix-mas.

W tej okolicy udokumentowałem liczne siewki cisu pospolitego - Taxus baccata.

Od pewnego czasu obserwuję rozwijające się siewki, które ostatecznie zamierają przeżywając kilka lat.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji