bio-forum.pl

Resupinatus griseopallidus?

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #5↓5
GRej323328

od mar.2025

1. Resupinatus griseopallidus?

10. 01. 2016. Skraj mokradła otoczonego młodnikiem dębowym. Około 100 owocników na wewnętrznej stronie ułamanej (nieopadłej), martwej gałęzi Sambucus nigra. W towarzystwie Hirneola auricula-judae oraz Hyphodontia sp. Stanowisko zlokalizowane w odległości około 1, 5 km od poprzednich. Owocniki zdają się być bardziej kulistych kształtów w porównaniu do wcześniej spotykanych przeze mnie, choć ufam, że to także ten gatunek.

Siedlisko:

Substrat i owocniki:

od wrz.2006

2. Resupinatus griseopallidus?

rewelacja :)

od mar.2025

3. Resupinatus griseopallidus?

Dzięki.:-) Takie małe "pypcie", a sprawiły mi wiele radości.:-)

Przy okazji zachęcam wszystkich do ich poszukiwania. W tym też celu podaję dość dokładnie informacje o ich preferencjach siedliskowych i ufam, że wspominane przeze mnie Hyphodontia, skoro mają podobne wymagania - mogą też stanowić pewną wskazówkę. Grzybek ten dotychczas w Europie był spotykany dość rzadko, (choć ostatnio widzę, że są zgłoszenia z Danii) - fajnie byłoby się dowiedzieć, jak to wygląda u nas.

od wrz.2005

4. Resupinatus griseopallidus?

poproszę

od wrz.2005

5. Resupinatus griseopallidus?

tak, to on

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji