bio-forum.pl

Wątrobowiec?

bez logowania - można przeglądać
mszaki

od mar.2007
#0

Niestety nie dysponuję odpowiednim aparatem fotograficznym, może więc ktoś z koleżeństwa zechce dokonać interpretacji na podstawie opisu.

Z płożącej się plechy, w kształcie trójdzielnych listków o rozmiarze 1-2 mm wyrastają twory w kształcie trąbki o wysokości 4-5 mm. Całość żywozielona. Często spotykam ją wśród mchów, ale nie na pniach drzew. Ogląd pod silną lupą nie ujawnia jakiś wyraźnych cech morfologicznych charakterystycznych dla porostów, czyli nitek glonów czy grzybni. Nie jest to też część żadnego mchu. Sądzę, że to wątrobowiec. Jakie jest Wasze zdanie?

Ps. mchy w moim lesie puszczają prześliczne sporofity! Wiosna przychodzi "oddolnie".

Pozdrowienia

Piotr Przybyszewski

od sty.2007
#0

2. Wątrobowiec?
Riccia

Ja stawiałabym jednak na porost okolice Cladonia. Z wątrobowców tylko w podkl. Marchantidae wyrastają ponad plechę trzonki, tzw. sporangiofory, ale nie kojarzę aby któryś miał sporangiofor "trąbkowaty" - Conocephalum ma stożkowaty, Marchantia ma "parasolki". Jeszcze Riccia forma lądowa, nie kojarzę jakie ma trzoneczki, tu masz link z wyglądem plechy

Cladonia014

a tu z Cladonia

Pozdrawiam,

od sty.2007
#0

3. Wątrobowiec?

Ja to porostowy ignorant jestem, ale 3 i 4 zdjęcie wygląda na inne gatunki, choć rodzaj dla mnie ten sam - Cladonia (Chrobotek)

Wrzuć Jarku zdjęcia do działu porosty, tam na pewno oznaczą

od gru.2006
#0

4. Wątrobowiec?
27.mar.07 21:58
Jaroslaw Makowski "maj"

Dzięki, zdjęcia wrzuciłem do wąt. porostów.

od mar.2007
#0

Jako żywo to była Cladonia. Rozpoznałem na zdjęciu. A zatem porost. Dzięki.

Pozdrowienia

Piotr Przybyszewski

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji