bio-forum.pl

Chlorociboria aeruginosa?

bez logowania - można przeglądać

od lip.2005

1. Chlorociboria aeruginosa?
14.sty.16 21:51
Grażyna Domian
Chlorociboria1
Chlorociboria2
Chlorociboria3
Chlorociboria4

22. 11. 2014 r. - Puszcza Bukowa - na bukowym drewnie. Mniej więcej centralne ustawienie trzoneczków skłania mnie do przypuszczeń, że to Chlorociboria aeruginosa. Czy słusznie?

od sty.2007

2. Chlorociboria aeruginosa?

Grażyno, niedawno oglądałam zarodniki swojego zieleniaka drobnego i chętnie obejrzałabym dla porównania coś, co może być zieleniakiem grynszpanowym. Potrzebowałabym jeden dojrzały owocnik:-) Nie obiecuję oznaczenia, to byłaby taka "szkoleniówka" dla mnie. Czy przystałabyś na to?

od lip.2005

3. Chlorociboria aeruginosa?
14.sty.16 22:48
Grażyna Domian

Oczywiście Basiu:-) Zawsze odczuwam największą radość, gdy moje zbiory mogą być przydatne w jakimś konkretnym celu. Twój cel się świetnie w to wpisuje:-)

Podaj proszę adres, na jaki mam wysłać owocnik.

od sty.2007

4. Chlorociboria aeruginosa?
zarodnik
zarodnik

Grażyno, przesyłka dotarła:-)

Wzięłam pod szkiełko jeden z owocników, a obejrzę też następne.

W oglądanym dziś zarodniki mają długość w dolnym zakresie długości dla zieleniaka drobnego - ok. 7 um. Przykład:

Dodam jeszcze kilka linków do ascofrance, mimo obcego języka lektura tych wątków jest fascynująca!:-) Cudna lektura:-)

ascofrance.com

ascofrance.com

ascofrance.com

i jeszcze tak przy okazji, ciekawostkowo C. aeruginella:-)

ascofrance.com

Jak wykonam kolejne obserwacje zamieszczę wyniki:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji