bio-forum.pl

2003-05-12 Trzebinia - Balaton i dolina Rybnej

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2003-05-12 Trzebinia - Balaton i dolina Rybnej
12.sty.16 21:58
Piotr Grzegorzek

Były kamieniołom Balaton jest w tej chwili dobrze, a nawet niestety za dobrze znanym trzebińskim kąpieliskiem. Ten fotoreportaż przedstawia stan z okresu poprzedzającego ten moment. To było w dwa lata po zaliczeniu go w poczet Zielonych Pereł Trzebini. Tak wówczas wyglądał zbiornik oglądamy z północno-wschodniej krawędzi wyrobiska.

Potem udałem się do leja krasowego w północnej krawędzi, gdzie dokumentowałem szczątki konkrecji kwarcytowej zwanej kiedyś Wielbłądem. Na początku widok z góry.

Potem to samo miejsce widziane od dołu. Schodziłem w dół tym właśnie lejem.

W w końcu ostatnie fragmenty tego kwarcytu u nasady leja.

I tak znalazłem się na dole. Oto tafla zbiornika obserwowana z nasady leja krasowego.

Przy północnej krawędzi kamieniołomu znajdują się jeszcze osuwiska uznane znacznie później mylnie za schody tektoniczne.

W wreszcie zachodni skraj wyrobiska i charakterystyczna grupa brzozy brodawkowatej - Betula pendula. Te drzewa wciąż tutaj rosną.

Teraz przeszedłem do doliny Rybnej, ciągnącej się na wschód od kamieniołomu. Oto chwilowo suchy staw.

W tym rejonie na grobli rośnie okazała wierzba biała - Salix alba.

Jeden ze stawów jest zarośnięty trzciną pospolitą - Phragmites australis.

Zauważyłem tutaj także kępę turzycy - Carex. Gatunku zdecydowanie nie da się oznaczyć.

Następnie wyszedłem na stok wzniesienia i spojrzałem na północny odcinek doliny Rybnej.

Wracam do miasta, czyli przystanku autobusowego. Teraz jestem bliżej zwartej zabudowy ulicy Rybna. Tutaj zauważyłem glistnik jaskółcze ziele - Chelidonium majus.

Była tam też gorczyca polna - Sinapis arvensis.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji