bio-forum.pl

2003 Chrzanów - cmentarz, Śródmieście i Kościelec

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2003 Chrzanów - cmentarz, Śródmieście i Kościelec
12.sty.16 21:12
Piotr Grzegorzek

Materiały do tego fotoreportażu były gromadzone tylko przez trzy dni. 12 czerwca w szczelinach cmentarnego muru od strony ulicy Balińskiej udokumentowałem paprocie. Moim zdaniem to wietlica samicza - Athyrium filix-femina.

Potem w zaniedbanej części cmentarza zwróciłem uwagę na drzewko bukszpanu wieczniezielonego - Buxus sempervirens.

Był tutaj również wiąz górski - Ulmus glabra 'Camperdownii'. Niestety parę lat później to drzewo obumarło.

Pomiędzy nagrobkami utrzymywało się zbiorowisko z dominacją rumianku bezpromieniowego - Chamomilla suaveolens.

Teraz opuszczam cmentarz. Stoję na ulicy Elii Marchettiego i spoglądam w kierunku wschodnim. Na tle komina znajduje się park w Młoszowej.

W tej okolicy północną granicę cmentarza stanowi szpaler brzozy brodawkowatej - Betula pendula. Trawiasty trakt to obecna obwodnica.

Schodzę teraz w kierunku Śródmieścia. Oto kwitnący sumak odurzający - Rhus typhina rosnący przy ulicy Sienkiewicza.

W otoczeniu kościoła p. w. Matki Boskiej Różańcowej zauważyłem trzykrotkę Andersona - Tradescantia ×andersoniana

Był tam również jaśminowiec- Philadelphus.

Teraz cofamy się o miesiąc. Jest 12 maja. Wówczas przy tym kościele zauważyłem omieg sercowaty - Doronicum columnae.

Jest tutaj także smagliczka skalna - Alyssum saxatile

Ta fioletowa plama to floks szydłowaty - Phlox subulata.

6 września wszedłem na ulicę Rybacką od strony dworca autobusów miejskich.

Tutaj udokumentowałem rdestówkę Auberta - Fallopia aubertii

Był tutaj także dziwaczek - Mirabilis jalapa

Tego samego dnia odwiedziłem jeszcze ulicę Szpitalną. Zdjęcia wykonałem na wschód od skrzyżowania z ulicą Topolową. Chodziło o mokradła przewidziane do zabudowy. Te zdjęcia ilustrowały mój artykuł w Kronice Chrzanowskiej zatytułowany "Ale bagno".

Potem uwieczniłem tak zwany pępek powiatu Chrzanowskiego.

Zdecydowanie ostatnie zdjęcie przedstawia podmokłą polanę w lesie w widłach dróg do Płazy i do Bolęcina.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 12. stycznia. 2016)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji