bio-forum.pl

2015-11-14 Czatkowice - niedaleko Krzyża

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2015-11-14 Czatkowice - niedaleko Krzyża
8.sty.16 22:00
Piotr Grzegorzek

I tak kończy się dla nas ta sobotnia wyprawa w okolice Krzeszowic. W tym odcinku zobaczymy najbliższe otoczenie Krzyża przy południowej krawędzi kamieniołomu Czatkowice. To trasa oznaczona kolorem zielonym.

Zmrok zapodał coraz szybciej. Poniekąd ścigaliśmy się z nim.

Po drodze zwróciłem uwagę na liście podbiału pospolitego - Tussilago farfara. Ponadto widać, że jest tutaj sporo topoli osiki - Populus tremula.

I kolejny urokliwy widok zachodzącego słońca.

Potem na poboczu zauważyłem bardzo spóźnioną malinę właściwą - Rubus idaeus.

Zerkamy teraz do niecki wyrobiska. Czerwona barwa w dole to rozmyte iły lub, co bardziej prawdopodobne pokłady hematytu.

I kolejny obraz z drogi. Na szczęście mój aparat jakoś sobie radził.

Krzyża nie fotografowałem, chociaż stoimy pod nim. Ważniejszy był horyzont. Otóż pomiędzy krzewami z lewej strony a drutem jeden z uczestników naszej wycieczki zobaczył Tatry. Mamy do nich w linii prostej około 90 kilometrów.

Teraz przyjrzymy się im bliżej korzystając z zoom-u.

Potem spojrzałem na zachód.

Następnie zerknąłem na północ.

Potem zająłem się tym, co było pod nogami. Oto przymiotno białe - Erigeron annuus.

Następnie był nostrzyk biały - Melilotus albus.

Więcej czasu poświęciłem żmijowcowi zwyczajnemu - Echium vulgare. Polowałem przede wszystkim na jego rozwidlone niczym język węża znamię słupka.

A na odchodne niebo pożegnało nas takim ciekawym układem chmur.

od cze.2008

2. 2015-11-14 Czatkowice - niedaleko Krzyża

RE: Zerkamy teraz do niecki wyrobiska. Czerwona barwa w dole to rozmyte iły lub, co bardziej prawdopodobne pokłady hematytu.........................................................

- stawiam na pierwsza wersje, strzelam ze "terra rosa"...

od cze.2010

3. 2015-11-14 Czatkowice - niedaleko Krzyża
10.sty.16 12:14
Piotr Grzegorzek

W takiej ilości "terra rosa" jest najbardziej prawdopodobna. Wynika to między innymi z tego fotoreportażu - [bf#598528]

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji