bio-forum.pl

Strzępiaki (?) z buczyny

bez logowania - można przeglądać
GRej320572

od lip.2005

1. Strzępiaki (?) z buczyny
6.sty.16 00:47
Grażyna Domian
strzepiak1
strzepiak2
strzepiak3
strzepiak4

11. 11. 2015 r. - Puszcza Bukowa - kilka owocników pod bukiem w kwaśnej buczynie. Zapach ziemisty

od maj.2009

2. Strzępiaki (?) z buczyny

Zalecałbym usunięcie i ponowne założenie w kąciku Cortinarius:-)

- nie wiem czy Tomek tu zagląda (chociaż pewnie tak)?

od lip.2005

3. Strzępiaki (?) z buczyny
6.sty.16 13:07
Grażyna Domian

Dziękuję Mirku - najwyraźniej nie radzę sobie z tymi "strzępiakozasłonakowatymi" gatunkami. Niestety, od momentu założenia tego wątku minęło 120 min. i nie mogę już go usunąć. Pozostaje znów prośba do Moderatora, by "posprzątał" po mnie.

od maj.2009

4. Strzępiaki (?) z buczyny

Nie tylko Ty sobie z nimi nie radzisz, niektóre tak maja podobne cechy do obu rodzai, że pomyłki nie unikniesz.

od lip.2005

5. Strzępiaki (?) z buczyny
6.sty.16 13:55
Grażyna Domian

Mirku, bardzo dziękuję za pocieszenie:-) Chciałabym unikać takich pomyłek w przyszłości i widzę trzy główne wyjścia:

1) omijać szerokim łukiem "małe, brązowe blaszkowe",

2) wstawiać takie "niewiadomoco" do głównego folderu "jaki to grzyb?",

3) osiągnąć Wasz poziom wiedzy w zakresie rozpoznawania "na pierwszy rzut oka".

Wyjście pierwsze stosowałam bardzo długo i w większości przypadków nadal stosuję;-) Pamiętam jednak, że Błażej interesuje się strzępiakami, więc chciałam dostarczać mu okazy z "mojego" rejonu Polski, zwłaszcza z tej części, która jest najbardziej bliska mojemu sercu i najbardziej zależy mi na poznaniu jej mykologicznych zasobów (w celach ochroniarskich).

Wyjście drugie często stosuję ale - jak widać - czasem próbuję je ominąć myśląc błędnie, że doszłam już do poziomu 3. Efekt - taki jak tu - kubełek zimnej wody i powrót do przekonania, że jeszcze mi daleko do samodzielnego decydowania o przynależności wielu gatunków nawet do rodzaju.

Nie czuję się z tym dobrze i bardzo chciałabym sięgnąć ciut wyżej.

Napisz proszę - na przykładzie grzybków z tego wątku, co przesądza o tym, ze to zasłonaki a nie strzępiaki.

od maj.2009

6. Strzępiaki (?) z buczyny

Znając dobrą jakość twoich fotek i tym samym wierne odwzorowanie barw, w tym przypadku od razu rzuca się wo czy "zasłonakowa" barwa blaszek.

A w sumie to ten grzybek może okazać się Cortinarius casimiri, chociaż to wróżenie z fusów... sporo podobnych:- (

od lip.2005

7. Strzępiaki (?) z buczyny
6.sty.16 21:54
Grażyna Domian

Hm..., to w sumie niewiele;-) muszę nad tym popracować.

od kwi.2004

8. Strzępiaki (?) z buczyny

Tak, Cortinarius casimiri var casimiri

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji