bio-forum.pl

Rośnie w leśnym jarze. Zawilec żółty?

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Rośnie w leśnym jarze. Zawilec żółty?

Taką drobną roślinkę zauważyłam dziś rosnącą na zboczu leśnego jaru, którego dno zajmuje rozlewisko płynącej tam strugi. Zbocze jaru porośnięte dębami, klonami, skierowane na północ.

Roślinka maleńka. Obserwowane przeze mnie egzemplarze miały najwyżej 5 cm wysokości.

Wydaje mi się, że może to być zawilec żółty - Anemone ranunculoides. Czy tak?

zawilec_1
zawilec_2
zawilec_3

kwiatki i liście:

zawilec_4

pokrój (sorry, bo ''troszkę'' nieostre)

od sty.2007

2. Rośnie w leśnym jarze. Zawilec żółty?

Masz rację Basiu. W tym roku w ogóle jakieś takie niskie i zawilce i żywce, które do tej pory widziałam...

od sty.2007

3. Rośnie w leśnym jarze. Zawilec żółty?

Joasiu, dziękuję.

od mar.2007

4. Rośnie w leśnym jarze. Zawilec żółty?
30.mar.07 23:43
Kacper "kacper_PZqo"

Czy żółte zawilce możemy spotkać niedaleko gajowych?

od gru.2006

5. Rośnie w leśnym jarze. Zawilec żółty?
31.mar.07 00:07
Jaroslaw Makowski "maj"

Spotykam je w parku niedaleko gajowych, ale żółte pokazują się troszke pózniej.

od mar.2007

6. Rośnie w leśnym jarze. Zawilec żółty?
31.mar.07 00:30
Kacper "kacper_PZqo"

Czyli generalnie lubią podobne warunki rozwoju..?

od sty.2007

7. Rośnie w leśnym jarze. Zawilec żółty?

Nie dalej jak wczoraj - spotkałam (i sfociłam) zawilce gajowe i zawilce żółte - gdzie? niemal w centrum Poznania!!! To wspaniałe miasto, nieprawdaż?

Ale, ale, obie te roślinki (oraz inne) rosną w ogrodzie dendrologicznym należącym do Akademii Rolniczej w Poznaniu. Zainteresowanym dendrologią polecam! Z roślin zielnych aktualnie kwitną tam: złocie, jasnoty, w/w zawilce, ziarnopłon wiosenny, czyli swego rodzaju wiosenny standard.

od sty.2007

8. Rośnie w leśnym jarze. Zawilec żółty?

A jeśli chodzi o warunki warunki siedliskowe, to podobne, ale nie całkiem identyczne:

zawilec gajowy - cieniste lasy, zarośla (kwitnie druga poł. III- druga poł. V),

zawilec żółty - wilgotne lasy cieniste i zarośla (kwitnie IV-V).

Czyli nasze zawilce żółte nieco wyszły przed szereg w tym roku z kwitnieniem.

Tak podaje Mowszowicz (Pospolite roślin naczyniowe Polski, PWN 1980).

Fotki dorzucę, a Wasze?

od mar.2007

9. Rośnie w leśnym jarze. Zawilec żółty?
31.mar.07 11:01
Kacper "kacper_PZqo"

Ale zawilce gajowe także lubią wilgoć, przecież rosną zazwyczaj przy przy brzegach jakichś strumyków itp...

od sty.2007

10. Rośnie w leśnym jarze. Zawilec żółty?

Wojtku, być może, że wilgoć im odpowiada, ściółka leśna wiosną też nie jest całkiem sucha.

Natomiast ja obserwuję zawilce gajowe na całych połaciach lasów liściastych, nie tylko przy strumykach. Piękny widok, np. w lasach w okolicach Szczecina, albo w okolicach Gniezna - sama widziałam.

od sty.2007

11. Rośnie w leśnym jarze. Zawilec żółty?
zawilce żółte
zawilce2

Zawilce gajowe zaraz się pojawią w nowym wątku, a tu zawilce żółte z ogrodu dendrologicznego w Poznaniu:

od sty.2007

12. Rośnie w leśnym jarze. Zawilec żółty?

z moich obserwacji również wynika, że Anemone ranunculoides woli siedliska wilgotniejsze, co nie znaczy, że na tych siedliskach nie można spotkać Anemone nemorosa

od sty.2007

13. Rośnie w leśnym jarze. Zawilec żółty?
zawilce

Teraz specjalnie dla Wojtka - oba gatunki zawilca: żółty i gajowy, obok siebie, nie dalej jak o kilkanaście cm:

od mar.2007

14. Rośnie w leśnym jarze. Zawilec żółty?
9.maj.07 00:27
Kacper "kacper_PZqo"

o Basiu, dziękuję bardzo. Dopiero teraz zauważyłem.

od sty.2007

15. Rośnie w leśnym jarze. Zawilec żółty?

Wojtku, lepiej późno niż wcale, mam rację?

Nie zaznaczyłam, co prawda, w jakim lesie to zdjęcie wykonałam, sprawdzę, ale coś mi mówi, że był to Śnieżycowy Jar w Starczanowie k. Murowanej Gośliny.

Jeśli się mylę, to wyedytuję i poprawię, więc, Wojtku, zajrzyj tu jeszcze kiedyś.

Wyedytowałam, ale po to, by potwierdzić, że biało-żółty komplecik zawilców ze Starczanowa.

(wypowiedź edytowana przez topazzz 10. maja. 2007)

od mar.2007

16. Rośnie w leśnym jarze. Zawilec żółty?
20.maj.07 17:07
Kacper "kacper_PZqo"

Ok, dzieki. Temat bedzie pewnie odswiezony wiosną przyszłego roku :)

od sty.2007

17. Rośnie w leśnym jarze. Zawilec żółty?

Tak, na pewno. Wiosną przyszłego roku znów będziemy z ogromnym zapałem wypatrywać przejawów nadchodzącej cudownej wiosny, a z nią zawilców, przylaszczek, miodunek itp., itd.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji