W kolejnym odcinku pokręcę się w okolicy dworu a następnie udam się na przystanek autobusowy. Jest to trasa oznaczona kolorem niebieskim. W dużym uproszczeniu w dalszym ciągu będę podążał na północ.
Na razie zerkam w kierunku zachodnim. Wbrew temu co sugerowała mapa okolica jest zarośnięta i zabudowana.
Zerkam teraz na dwór, Znajduje się on za kamiennym murem. Ponadto zasłaniają go brzozy brodawkowate - Betula pendula.
Idąc dalej zerkam na lewo. To zadrzewienie z udziałem olszy czarnej - Alnus glutinosa nad ciekiem z zakończeniu ulicy Pogodna.
Schodząc w dół, w kierunku ulicy Podskale także mijam zadrzewienie z dominacją olszy czarnej - Alnus glutinosa.
Był tutaj także żeński osobnik jesionu wyniosłego - Fraxinus excelsior.
Następnie w zaroślach zauważam czosnaczek pospolity - Alliaria petiolata.
Ponadto zauważam zielone liście dzikiego bzu czarnego - Sambucus nigra.
Idę teraz w górę ulicy Podskale. W ogrodzie zauważam zawiązane kotki leszczyny - Corylus avellana. Kiedy się rozluźnią będzie przedwiośnie.
Była tam też kupkówka pospolita - Dactylis glomerata.
Sporo tutaj olszy czarnej - Alnus glutinosa.
Idę dalej w osi byłej linii kolejowej. Teraz na poboczu dominuje trzcinnik piaskowy - Calamagrostis epigeios.
Zbliżam się do kolejnej grupy z olszą czarną - Alnus glutinosa.
W ich cieniu natrafiłem na przemarznięty, owocujący dziki bez czarny - Sambucus nigra,
Jest tutaj także czeremcha amerykańska - Pagus serotina.
Stojąc na przystanku, czekając na cokolwiek do chrzanowa zająłem się tym wiesiołkiem. Wychodzi na to, że to Oenothera ammophila.