bio-forum.pl

Barbula unguiculata

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Barbula unguiculata
31.gru.15 23:19
Jaroslaw Makowski "maj"

Mech 2-3 cm wysokości, zółto-zielony, zielony, przy ziemi brązowiejący. Listki na mokro mocno odstające, gdy są suche spiralnie zwinięte. Lancetowato-podługowate, językowate. Końcówka listka zaokrąglona z wychodzącym szpiczastym żeberkiem. Seta czerwona (wa), puszka eliptyczna do cylindrycznej z gęsto-nitkowatymi, długimi zwiniętymi zębami. Owocuje od zimy do wiosny. Występuje na ziemi i kamieniach pokrytych ziemią, najczęściej z zawartością wapnia, na żwirach, piaskach z gliną w miejscach nasłonecznionych lub półcieniu. Podobny do tego, jest Barbula convoluta. Ten mech koloru żółto-zielonego, matowy, wiele mniejszy, zaledwie kilka milimetrów wysoki. (na ostatnim zdjęciu).

od cze.2010

2. Barbula unguiculata
1.sty.16 17:24
Piotr Grzegorzek

Dobre porównanie. Barbula convoluta została oznaczona z moich materiałów.

od gru.2006

3. Barbula unguiculata

B. convoluta rośnie u mnie na parkingu (i nie tylko) w grupkach, czy bardziej rozproszona, w fugach naziemnych kafelek, wkoło studzienek kanalizacynych na powierzchni kilkunastu m. kw.

od lip.2009

4. Barbula unguiculata

Płodnej B. convoluta chyba nie było, a temat z dwoma gatunkami

i charakterystyczny zwój odmiennych listków owego zwojka wokół nasady sety

od gru.2006

5. Barbula unguiculata
21.kwi.18 15:54
Jaroslaw Makowski "maj"

U mnie nie spotkałem jeszcze. Fajnie że spotkałeś i uzupełniłeś z detalami.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji