Tutaj na początku zwróciłem uwagę na pięciornik piaskowy - Potentilla arenaria.
Potem była dziewanna firletkowa - Verbascum lychnitis.
Następnie jastrzębiec kosmaczek - Hieracium pilosella.
Ważnym obiektem są resztki pomnika. Większa część tego, co brakuje jest zdeponowana w Muzeum w Chrzanowie.
Pierwszym mchem godnym uwagi w tej okolicy okazał się być drabik drzewkowaty - Climacium dendroides. Wszak to jest raczej murawa piaszczysta.
W zaroślach znajdujemy również osady najwyższego piętra antropocenu. Te można datować na okres sprzed 1 lipca 2013.
Penetrując zarośla zwróciłem uwagę na ciekawy mech. Według Barbary Fojcik to Syntruchia ruralis. Analogiczne wizerunki tego gatunku znalazłem tutaj - kristvi.net Poza tym jest tutaj kowal bezskrzydły.
Flora mchów jest uboga. Trafił się tylko jakiś krótkosz - Brachytecium.
Na brzegu zieleniły się pierwsze pokrzywy zwyczajne - Urtica dioica.
Teraz skręciłem na północ. Przed przystankiem autobusowym zauważyłem rozłożysty krzew dzikiego bzu czarnego - Sambucus nigra.
Dla odmiany przed przystankiem po lewej stronie drogi, na trawersie zabudowy, natrafiłem na fiołek wonny - Viola odorata w trzech odmianach barwnych. Oto pełna sesja zdjęciowa.
I tak trafiłem na działkę w widłach ulic Borowcowa i Fabryczna. Tutaj rośnie klon jesionolistny - Acer negundo.
Otwartą wówczas przestrzeń ukwiecała jasnota purpurowa - Lamium purpureum. Nasypem w tle biegnie linia kolejowa.