bio-forum.pl

Ciekawy drewnowiec z brzozy.

bez logowania - można przeglądać
Asco*

od maj.2009

1. Ciekawy drewnowiec z brzozy.

Który gatunek może tak wyglądać???

od maj.2009

2. Ciekawy drewnowiec z brzozy.

Chyba trzeba będzie "zeskrobać" ociupinkę tej białej masy i wsadzić pod mikroskop... może to jakaś "obca forma życia":-)

No trudno będę musiał kilka szkiełek umyć, zanim dokupie nową partię... niestety, ale wszystkie już wykorzystałem:- (

- jak ja ich nie lubię myć:- ((

od gru.2015

3. Ciekawy drewnowiec z brzozy.

Ale to dziwne:-)

Okaz był twardy (zdrewniały?) czy raczej galareta (maziowaty?)?

od lis.2008

4. Ciekawy drewnowiec z brzozy.
28.gru.15 22:54
ala mikołaj "wink"

Oj tam, od razu nie lubię: D ale jak to wszystkie wykorzystałeś?!: D szkiełka się myje, to normalne Mirku, dasz radę, no chyba, że masz ich cały wielki karton;)

od maj.2009

5. Ciekawy drewnowiec z brzozy.

Alu, do takich celów trzeba urodzić się kobietą:-)

Delikatne rączki sprzyjają temu, ja większość szkiełek podczas mycia (wycierania) łamię w drobny pył:- (

Pewnie wiesz w jakim celu Pan Bóg wyposażył kobietę w krótsze stópki:-)))

od lis.2008

6. Ciekawy drewnowiec z brzozy.
29.gru.15 10:00
ala mikołaj "wink"

Właśnie się dowiedziałam (musiałam wygooglować), ale coś w tym jest, a Ty faktycznie masz kłopot (biedne szkiełka, biedny Mirek): D

od maj.2009

7. Ciekawy drewnowiec z brzozy.

Pewnie że coś w tym jest, spróbuj stojąc pół metra od zlewozmywaka pozmywać naczynia:-)))

A problem mam bo nie jestem systematyczny. Żeby nie myć szkiełek za każdym razem po mikroskopowaniu, mam pojemnik z wodą i detergentem do którego wrzucam szkiełka i później wystarczy tylko spłukać. Ostatnio jednak tak często używam mikroskopu że mi woda z pojemnika odparowała i szkiełka stały sie nie do umycia (osad).

Ale takie problemy to ja lubię, pod warunkiem, że nie mam poważniejszych:-)

od gru.2015

8. Ciekawy drewnowiec z brzozy.

A tak spytam (jeśli można się wtrącić:-)) ile kosztuje taki najprostszy (ale by dało się na nim w miarę normalnie pracować) mikroskop, by rozpoznać jakiegokolwiek grzybka?

od mar.2010

9. Ciekawy drewnowiec z brzozy.

Pooglądaj sobie oferty.

od gru.2015

10. Ciekawy drewnowiec z brzozy.

Ciekawy ale cena też ciekawa (taa:-)). No nic będzie się trzeba zastanowić. Dzięki:-)

od wrz.2005

11. Ciekawy drewnowiec z brzozy.

Co do szkiełek - podstawkowe tylko wycieram, nakrywkowe wywalam (rocznie zużywam około 10 000: D). Ktoś (Tomek Ś?) mówił o skutecznym myciu nakrywkowych w zmywarce - szkiełka do pończochy czy innego materiałowego woreczka i do zmywarki. Część się tłucze, ale reszta nadaje się do użytku.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji