bio-forum.pl

2002 Trzebinia - Parowy Karniowickie i Bialny Dół

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2002 Trzebinia - Parowy Karniowickie i Bialny Dół
27.gru.15 22:30
Piotr Grzegorzek

Pierwszy z tytułowych obiektów był przeze mnie intensywnie badany w 2010 roku. Ostatnio byłem tam w 2013 roku. Wówczas to było pierwsze, poważniejsze wejście w tę strukturę ciągnącą się od granicy Młoszowy i Karniowic, czyli tam gdzie ulica Spacery przechodzi w ulicę Spacerową po szczyt Kowalikowej Góry.

Ten fotoreportaż powstał 1 lipca. Idę z południa na północ. Na początku w bocznej odnodze mamy łan skrzypu leśnego - Equisetum sylvaticum z towarzyszącą jej wietlicą samiczą - Athyrium filix-femina.

Były tam też storczyki. Sądząc po sylwetce to kruszczyk szerokolistny - Epipactis helleborine.

Środkiem parowów w dolnym odcinku biegnie bardzo szeroka droga. Na on czas był to dojazd do pól.

Idąc w górę minąłem przecięty wał lessu.

Nieco dalej spotykałem okazałe buki pospolite - Fagus sylvatica.

Ten ostatni znajdował się przy bocznej odnodze, gdzie wody opadowe rozmywają pokrywę lessu i wypłukują spod niej bruk dyluwialny.

Sam próg lessowy wyglądał wówczas tak.

W sumie zagłębiłem się w tę strukturę na około 500 metrów i musiałem kończyć. Sorry, taki miałem aparat.

Drugą sesję zdjęciową wykonałem 9 września. To Zielona Perła Trzebini, tytułowy Bialny Dół w Psarach. Znajduje się on na zachód od zabudowy, na północ od drogi do Myślachowic. Oto widok ogólny tego miejsca.

Potem mamy owocującą różę dziką - Rosa canina.

Oto kolejny widok ogólny. W dole widać zabudowania Psar.

Największą osobliwością tej okolicy jest obfite stanowisko dziewięćsiłu bezłodygowego w odmianie typowej - Carlina acaulis.

Niegdyś znajdował się tutaj kamieniołom. Pozostałościami są odsłonięcia cienkowarstwowych wapieni falistych.

Ostatnie zdjęcie fragmentu tej formacji wykonałem 2 października.

od cze.2008

2. 2002 Trzebinia - Parowy Karniowickie i Bialny Dół

odsłonięcia cienkowarstwowych wapieni falistych.........................................................

- nie było w okolicy znalezisk jakiś spektakularnych skamieniałości np. liliowców lub rozgwiazd???

od cze.2010

3. 2002 Trzebinia - Parowy Karniowickie i Bialny Dół
28.gru.15 20:27
Piotr Grzegorzek

Tutaj do tej pory nie natrafiłem na faunę. Skała bardzo trudno się rozwarstwia.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 28. grudnia. 2015)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji