bio-forum.pl

"Poduchy". Niechciane, nielubiane? ;-)

bez logowania - można przeglądać
GRej278167

od mar.2025

1. "Poduchy". Niechciane, nielubiane? ;-)

Zwracam się z prośbą do zacnego grona autorów pracy zbiorowej: "Grzyby wielkoowocnikowe Polskich Bieszczadów", a zwłaszcza do "sprawcy zamieszania" - Piotra Chachuły o pomoc w sprawie Hypocrea aureoviridis.:-)

Wiem, że ciśnie Wam się na usta złowieszcze słowo "mikroskop";-). Więc uprzedzając postaram się przedstawić mój "bardzo amatorski" punkt widzenia.

Okiem laika, pośród wielu gatunków Hypocrea, ten wydaje się być dość charakterystyczny i z grubsza identyfikowalny;-) po cechach makro?

Ponieważ poza znaleziskiem Piotra nie widzę innych notowań z Polski, chciałoby się zgłosić do Grej.:-)

Pisałem o tym tu:

[bf#781846]

I kolejne znalezisko z 25. 12. 2015 r. oddalone o około 1 km od pierwszego. Śródpolne zakrzaczenie przy wyschniętym rowie melioracyjnym. Około 200 podkładek na porośniętych glonami gałęziach bzu czarnego. Współwystępowały niejednokrotnie z Trichoderma (być może tegoż gatunku?). Czy byłoby dużym nadużyciem (o ile Błażej ich nie chce), a może kompromitacją zgłoszenie ich do Grej jako Hypocrea aureoviridis?

Stanowisko:

Podkładki:

od paź.2007

2. "Poduchy". Niechciane, nielubiane? ;-)

Też jako amator spytam :) A czemu nie mogło by to być np. Hypocrea sinuosa?

od mar.2025

3. "Poduchy". Niechciane, nielubiane? ;-)

Jacku nie wiem.:-) Ale prawdę powiedziawszy to te, o których wspominasz wg mnie wyglądają zupełnie inaczej. One nie są "oczywiście dyskoidalne". A na marginesie to uważam (wiesz, w sferze gdybania:-D), że te Twoje to też H. Aureoviridis.

od mar.2025

4. "Poduchy". Niechciane, nielubiane? ;-)

W kontekście tego wątku:

[bf#727643]

- wydaje się, że "podpadłem" Pimpkowi:- (. Zatem spieszę z wyjaśnieniami. Podkładki H. sinuosa mierzą do 2, 5 mm/średnicy, a te Twoje Jacku wydają się znacznie większe. Substratem H. aureoviridis może być także wierzba:

svampe.dk

A tu interesujące porównanie gatunków Hypocrea:

scienceopen.com

Ponadto, wracając jeszcze do tych moich - to największa, dojrzała, zielonkawa podkładka (fot. 7 - lewy górny róg) - mierzyła 7 mm/śr.

od sie.2002

5. "Poduchy". Niechciane, nielubiane? ;-)
29.gru.15 11:46
Piotr Perz "pimpek"

Przemku, dlaczego uważasz, ze (hihihihi) podpadłeś?

od mar.2025

6. "Poduchy". Niechciane, nielubiane? ;-)

Widzisz Pimpku, napisałeś o Jackowych Hypocrea, że H. gelatinosa lub sinuosa. Masz tę przewagę, że w przeciwieństwie do mnie umiesz interpretować mikrofotografię. Dlatego trudno mi przychodzi kontestowanie Twoich ocen, także dlatego, że dostrzegam przepaść między nami w zakresie wiedzy o grzybach.:-) Krótko mówiąc imponują mi Twoje "mykoosiągnięcia".:-D

W tym jednak przypadku uważam, że wygląd (makro) podkładek prezentowanych przez Jacka (oraz tych moich) przekreśla całkowicie możliwość by były to gatunki sugerowane przez Ciebie. Jeśli jednak "błądzę w odmętach absurdu" - zrugaj, zmiażdż mnie bez skrupułów.:-) Dla dobra nauki.

od sie.2002

7. "Poduchy". Niechciane, nielubiane? ;-)
29.gru.15 16:11
Piotr Perz "pimpek"

Wrócę do domu, wrócę do wątku, wrócę do klucza - i napiszę, czy na dzisiaj, w świetle Twoich wątpliwości zmieniłem zdanie:-) A jeśli zmieniłbym - to się zrugam za poprzednią, pochopną wypowiedź: P

od wrz.2005

8. "Poduchy". Niechciane, nielubiane? ;-)

wg mnie te w wątku Jacka to H. aureoviridis

Te proponowane przez Pimpka mają guzełkowatą powierzchnię podkładek, Jackowe są gładkie.

od sie.2002

9. "Poduchy". Niechciane, nielubiane? ;-)
29.gru.15 19:32
Piotr Perz "pimpek"

OK, ja owocniki Jacka uznałem za chropowate na podstawie zdjęć.

Jeśli uważasz, że są gładkie - to sprawa załatwiona i będę miał mniej do zrobienia po powrocie do domu: D

Niniejszym też się rugam.

od mar.2025

10. "Poduchy". Niechciane, nielubiane? ;-)

Chapeau bas Pimpek!:-) Dzięki Błażej.:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji