bio-forum.pl

2014-03-04 Chrzanów Kościelec - od pępka do miasta

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2014-03-04 Chrzanów Kościelec - od pępka do miasta
27.gru.15 08:21
Piotr Grzegorzek

Kiedyś został wyznaczony geograficzny środek powiatu Chrzanowskiego. Współrzędne, pępka" można odczytać na tablicy umieszczonej na dolomitowym obelisku, który stanął kilkaset metrów od dokładnego środka, na niewielkiej polance w pobliżu drogi do Płazy. Dokonał tego powiatowego geologa Andrzej Kryza.

Ja tego dnia kończąc spacer poszedłem trasą oznaczoną kolorem ciemnożółtym.

Polankę z pomnikiem tylko zasygnalizowałem.

Od razu poszedłem w las. Tutaj w drzewostanie dominuje dąb czerwony - Quercus rubra.

Z roślin zielnych zauważyłem rzeżusznik Hallera - Cardaminopsis halleri.

Był tam też przetacznik ożankowy - Veronica chamaedrys.

Spod opadłych liści drzew wystawała poziomka pospolita - Fragaria vesca. Poza tym widać, że w drzewostanie jest jeszcze dąb szypułkowy - Quecus robur oraz buk pospolity - Fagus sylvatica.

Teraz wkraczam w bór jakiś tam.

Po drodze zauważam bordowo przebarwionego rzeżusznika Halleria - Cardaminopsis halleri.

Kolejny gatunek runa to przetacznik leśny - Veronica officinalis.

Poza tym sporo tutaj borówki brusznicy - Vaccinium vitis-idaea.

Rzeżusznik Hallera - Cardaminopsis halleri zajmuje w tej okolicy spore połacie.

Całkiem nieźle ma się świerk pospolity - Picea abies, o czym świadczą liczne siewki.

A poza tym w borze, jako jeden z elementów gospodarki leśnej pojawił się buk pospolity - Fagus sylvatica. Zapewne jako następca sosny zwyczajnej - Pinus sylvestris.

Z drzew iglastych jest tutaj jeszcze sosna wejmutka - Pinus strobus.

A poza tym rządzi sosna zwyczajna - Pinus sylvestris w towarzystwie z brzozą brodawkowatą - Betula pendula.

Jest też standardowy zestaw gatunków runa. Wybrałem z niego kosmatkę owłosioną - Luzula pilosa.

Ale zasadniczo monotonia.

Ciąg dalszy trwa.

I tak trafiłem na główną drogę biegnącą skrajem lasu.

W drzewostanie zauważyłem szczawik zajęczy - Oxalis acetosella pomiędzy rokietnikiem pospolitym - Pleurozium schreberi.

Zagłębiłem się w kolejne zagajniki i w pewnym momencie znalazłem się na trawersie budowanej hali.

Co to jest nie interesuje mnie. Ja rozejrzałem się za mchami w pobliskim podtopionym zagajniku. Tutaj znalazłem próchniczka błotnego - Aulacomnium palustre.

Towarzyszył mu jakiś torfowiec - Sphagnum.

I tak doszedłem do zabudowań Kościelca.

Po drodze zwróciłem uwagę na kępę brzozy brodawkowatej - Betula pendula.

Następnie przemknąłem przez polanę porośniętą trzcinnikiem piaskowym - Calamagrostis epigeios.

I w końcu znalazłem się na ulicy Szpitalnej.

I tym sposobem zakończyłem ten serial złożony z dziewięciu odcinków.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji