bio-forum.pl

śluzowiec czy grzyb?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2012

1. śluzowiec czy grzyb?

od sty.2007

2. śluzowiec czy grzyb?

śluzowiec:-)

moim zdaniem:-)

od sie.2002

3. śluzowiec czy grzyb?
26.gru.15 10:21
"pimpek"

Śluzowce.

od wrz.2012

4. śluzowiec czy grzyb?

Skoro wiemy już że to śluzowiec to teraz nasuwa się pytanie z cyklu który to gatunek? Przeglądam internetowe strony o śluzowcach i jak na razie nie wpadłem na żaden trop...

od lis.2005

5. śluzowiec czy grzyb?
26.gru.15 15:36
Marek Ciszewski "grant"

Kojarzy mi tylko z jednym, choć kolorystyka może być mylna - Dictydiaethalium plumbeum. Maciek na pewno weźmie pod mikroskop...

od cze.2010

6. śluzowiec czy grzyb?
26.gru.15 15:54
Piotr Grzegorzek

Nie moja działka, ale obawiam się, że na tym etapie rozwoju to tylko badanie DNA. Dla pewności lepiej cierpliwie poczekać na zarodniki i całą resztę.

od maj.2010

7. śluzowiec czy grzyb?

Nawet badania DNA niewiele by wniosły, u śluzowców jest z tym kłopot, bo śluźnia pełna jest obcego DNA z wchłoniętych organizmów. Zbyt młode. Do wyboru zbyt wiele możliwości. Dictydiaethalium plumbeum raczej nie.

od wrz.2012

8. śluzowiec czy grzyb?

Dzisiaj zauważyłem nowe "nacieki" tej dziwnej formy życia. Natomiast śluźnia z poprzednich zdjęć przybrała ciemny kolor.

od wrz.2012

9. śluzowiec czy grzyb?

od lis.2005

10. śluzowiec czy grzyb?
29.gru.15 16:34
Marek Ciszewski "grant"

Wow! - Amaurochaete tubulina (Smętosz zlepniczkowaty)?

od maj.2010

11. śluzowiec czy grzyb?

Nie.. nie sądzę. Jeśli miał bym obstawiać, to raczej kierował bym się w stronę Reticularia olivacea

U mnie na stronie nie ma zdjęć reprezentatywnych dla tego gatunku.. może kiedyś się zbiorę i zamieszczę takie bardziej odpowiednie, na razie mogę dla porównania pokazać to:

Pod mikroskopem zarodniki są charakterystyczne - sklejone w pakiety. Ale to tylko przypuszczenie, bez mikroskopu, ani rusz...

od maj.2009

12. śluzowiec czy grzyb?

Podpadłeś Macieju:-)

- chciałem przejrzeć Twoje publikacje o śluzowcach a tu "kicha - czyli Error 404":- (

od maj.2010

13. śluzowiec czy grzyb?

Chodzi o te pdfy? One były na serwerze stowarzyszenia i w czasie zmian na ich stronach zaginęły. Zgłaszam im to ponad rok, ale bez efektów.

od lis.2005

14. śluzowiec czy grzyb?
30.gru.15 16:47
Marek Ciszewski "grant"

U mnie się otworzyły (34 fantastyczne zdjęcia, w tym 21 mikroskopowe). Zaskoczyło mnie to, że Reticularia w stanie w pełni dojrzałej potrafi przybierać czarny kolor jak Amaurochaete... zarodniki jednak brązowe, typowe dla tego rodzaju. Super...

od maj.2010

15. śluzowiec czy grzyb?

Śluzowce zawsze zaskakują. Też byłem zaskoczony, kiedy oznaczyłem tego stwora.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji