bio-forum.pl

2014-03-04 Młoszowa - powrót nad Gliniak

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2014-03-04 Młoszowa - powrót nad Gliniak
25.gru.15 17:37
Piotr Grzegorzek

W tym odcinku poruszamy się ze wschodu na zachód trasą oznaczoną kolorem czerwonym. Większość zdjęć powstanie w południowej części Lasu Stoczyska.

Będąc na trawersie Gliniaka znajduję widomy ślad obecności bobrów.

Las w dalszym ciągu przypomina bardzo zaniedbany park. W dalszym ciągu charakter drzewostanu nie zmienia się.

Z mchów ortotropowych dominuje złotowłos strojny - Polytrichastrum formosum.

Jest też znany z poprzedniego odcinka chrobotek szydlasty - Cladonia coniocraea.

Liczne tutaj świerki pospolite mają klasyczne, rozpostarte systemy korzeniowe.

Jest ich tutaj sporo.

Z tego też powodu brzoza brodawkowata - Betula pendula bardzo się wyróżnia na ich tle.

Przekraczam teraz ciek, czyli jestem w przybliżeniu w połowie leśnego odcinka trasy.

Zielony akcent pod postacią borówki czernicy - Vaccinium myrtillus trwa tutaj od ubiegłego roku.

Teraz mijam topolę osikę - Populus tremula, która także ma rozpostarty system korzeniowy.

Oczywiście przez cały czas rozglądam się za mchami. Teraz zobaczyłem merzyka groblowego - Mnium hornum.

Znajduję szczątki powalonych drzew.

Spotykam zdeformowane drzewa. Tło stanowią pozostałości po wycince drzew.

I tak znalazłem się na rozjeżdżonej drodze omijającej domniemany Gródek Stożkowaty.

Dalej na Gliniak powróciłem śladem żółtej trasy, chociaż czerwoną część poprowadziłem nieco na wschód od niej. Chodziło o to, aby linie za bardzo się nie pokrywały. Kolejne zdjęcia wykonałem dopiero wzdłuż południowego brzegu zbiornika. Na początku był jakiś wiesiołek - Oenothera.

Ta zielona plama to powój polny - Convolvulus arvensis.

A to o ile dobrze pamiętam jest jakaś koniczyna - Trifolium.

Wszelako najciekawsze były mniszki - Taraxacum prawdopodobnie z sekcji Palustria. Pierwszy raz widziałem takie.

Tajemniczego mniszka - Taraxacum sp. było tutaj sporo.

Całość kończę wrotyczem pospolitym - Tanacetum vulgare.

A potem pognałem do stacji kolejowej Bolęcin, gdzie ponownie odpaliłem aparat.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji