bio-forum.pl

2015-11-21 Chrzanów - przedwieczorny spacer

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2015-11-21 Chrzanów - przedwieczorny spacer
24.gru.15 21:35
Piotr Grzegorzek

Tego późnego popołudnia miałem coś ważnego do załatwienia na ulicy Śląskiej w rejonie byłej kopalni Matylda. Tedy poszedłem i to z moim wiernym aparatem. Na początku ulica Partyzantów i budynek Starostwa Powiatowego.

Teraz zerkam w kierunku błoń znajdujących się za tym budynkiem.

Po drodze spoglądam odgórnie na tasznik pospolity - Capsella bursa-pastoris.

Kolejny punkt to wysypisko gruzy\u przed byłą bazą PHS, teraz siedzibą wielu hurtowni różnych branż. To zbiorowisko powstało na zasypanym stawie.

Tutaj zwróciłem uwagę na zieloną a następnie zejściową nawłoć kanadyjską - Solidago canadensis.

Bliżej drogi dominowała, oczywiście zejściowa konyza kanadyjska - Conyza canadensis.

I kolejne grupy nawłoci kanadyjskiej - Solidago canadensis. W swoim zejściowym stanie są bardzo malownicze.

Na trawersie wielu hurtowni zauważam drzewo z porostami.

Spory płat utworzył złotorost ścienny - Xanthoria parietina.

Jest też jakiś drobiazg z rodziny obrostowatych - Physciaceae. On tu rządzi.

Tutaj znajdowała się była stacja kolejowa, której budynek "zniknięto" parę lat temu. Teraz powstaje coś.

Za tym miejscem zaczyna się odcinek, gdzie ulica Partyzantów i była linia kolejowa biegły prawie równolegle do siebie. Teraz, przyspieszając zwróciłem uwagę na malownicze brzozy brodawkowate - Betula pendula.

Tuż przed przed skrzyżowaniem z ulicą Śląską znajdowała się górka rozrządowa. Teren jest teraz splantowany.

Z tego miejsca sfotografowałem jedynie driakiew żółtą - Scabiosa ochroleuca.

A to już ulica Śląska i ligustr pospolity - Ligustrum vulgare.

Ściemniało się kiedy spojrzałem na obiekty byłej kopalni Matylda.

Po przeciwnej stronie drogi rośnie drzewo, nośnik jemioły pospolitej - Viscum album.

Zerkam pod nogi i widzę pokryty rosą glistnik jaskółcze ziele - Chelidonium majus.

Po załatwieniu swoich spraw zerknąłem w kierunku kościoła na Kątach.

Wracając jeszcze raz zerknąłem na teren byłej kopalni Matylda.

Pod nogami miałem pusty koszyczek mniszka - Taraxacum sp. sp.

A kiedy już właściwie prawie zapadł zmrok postanowiłem zmierzyć się z tematem bezlistnego kasztanowca zwyczajnego - Aesculus hippocastanum.

I tym sposobem w ten wigilijny wieczór wstawiłem fotoreportaż numer 2626.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji