bio-forum.pl

2003 Chrzanów - park i jego okolica

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2003 Chrzanów - park i jego okolica
23.gru.15 18:49
Piotr Grzegorzek

Zaczynamy 28 kwietnia. W ogrodzie przy oddziale wystaw czasowych - Dom Urbańczyka zakwitła magnolia pośrednia - magnolia × soulangeana. Tego drzewa już nie ma.

12 maja w parku zauważyłem kwitnącego złotlina japońskiego - Kerria japonica.

W tym samym czasie kwitła przytulia wonna - Galium odoratum. Posadzono ją tutaj celowo.

Mniej udane jest zdjęcie jarząbu pospolitego - Sorbus aucuparia.

Pewną osobliwością były drzewiaste formy karagany syberyjskiej - Caragana arborescens. To już historia. Okazy zostały "zniknięte".

Kolejną serię zdjęć wykonałem 29 maja. Zaczynam drzewiastym złotokapem pospolitym - Laburnum anagyroides.

Przy ogrodzeniu placu zabaw od strony ulicy Oświęcimska natrafiłem na robinię akacjową - Robinia pseudoacaca.

W rejonie ronda zakwitł łubin ogrodowy - Lupinus hybridus.

Tutaj też skraj parku ozdabia tawuła van Houtte'a - Spiraea ×vanhouttei.

Sadzi się także kosaćca syberyjskiego - Iris sibirica.

Kolejny krzew parkowy to krzewuszka cudowna - Weigela florida

Bliżej budynku muzeum posadzono miesiącznicę trwałą - Lunaria rediviva. Stanowisko utrzymuje się do dziś.

Do tego wątku pasowało jeszcze zdjęcie z 12 czerwca przedstawiające początek ulicy Kościuszki od strony parku. Te drzewa ciągle tutaj rosną.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji