bio-forum.pl

2015-10-30 Chrzanów - w drodze na cmentarz i z powrotem

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2015-10-30 Chrzanów - w drodze na cmentarz i z powrotem
13.gru.15 23:35
Piotr Grzegorzek

Tradycyjnie o tej porze roku odwiedzamy naszych najbliższych. I ja tak uczyniłem. Po drodze jednak to i owo sfotografowałem. Oto plon tego działania. Na początku budynek Starostwa Powiatowego przy ulicy Partyzantów. Dominantę stanowi tutaj jeszcze bardzo zmasakrowany jesion wyniosły - Fraxinus excelsior.

Idąc dalej zauważam, że klony zwyczajne - Acer platanoides przy ulicy Oświecimskiej już zrzuciły liście, ale robinia akacjowa - Robinia pseudoacacia wciąż się ociąga.

Nieco dalej za ZUS-landią klony zwyczajne - Acer platanoides jeszcze miały ulistnienie.

A to już nieużytek w okolicy ronda przy skrzyżowaniu ulicy Śląska z ulicą Ks. Ignacego Skorupki. Tutaj zająłem się czereśnią - Cerasus avium.

Była tam również przytulia czepna - Galium aparine.

Teraz oglądam pewien ugór przy ulicy Ks. Ignacego Skorupki. Pierwotnie fotografowałem go 1 października. Zatem minął miesiąc. Zaczynamy od nawłoci kanadyjskiej - Solidago canadensis.

Oto jej owocujący pęd pośród drzewek.

Był też pęd kwitnący, mocno zlewający się z tłem.

Zauważamy też zielone liście siewek jesionu wyniosłego - Fraxinus excelsior.

A to już zejściowe pędy szczawiu tępolistnego - Rumex obtusifolius.

Była jeszcze zielona brzoza brodawkowata - Betula pendula.

Teraz zauważam klon jawor - Acer pseudoplatanus.

I jeszcze jedna nawłoć kanadyjska - Solidago canadensis. W tle widać liczne sielone siewki jesionu wyniosłego - Fraxinus excelsior.

Ostatnie zdjęcia w tym miejscu przedstawiają starca jakubka - Senecio jacobaea.

Potem spełniłem swoje obowiązki. Następnie kontynuowałem sesję zdjęciową.

Między innymi zwróciłem uwagę na kępę nerecznicy samczej - Dryopteris filix-mas.

Po opuszczeniu cmentarza zerknąłem w zarośla sumaka odurzającego - Rhus typhina znajdujące się przy ulicy Ks. Ignacego skorupki. Krzew był jeszcze zielony.

A to już nieużytek bliżej ronda, po prawej stronie drogi. Teraz będzie sesja zdjęciowa z zejściową dziewanną firletkową - Verbascum lychnitis. Na początku widok ogólny.

Potem zbliżenia kwiatów, prawdopodobnie ostatnich w sezonie, oczywiście na tym obumierającym pędzie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji