bio-forum.pl

2015-10-06 Chrzanów - w ogrodzie przy Domu Urbańczyka

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2015-10-06 Chrzanów - w ogrodzie przy Domu Urbańczyka
6.gru.15 22:17
Piotr Grzegorzek

Tego dnia odbyłem kontrolna wizytę w naszym oddziale wystaw czasowych. Na początku zwróciłem uwagę na przekwitającą hortensję ogrodową - Hydrangea macrophylla.

Potem zza jej krzewów, akcentując jeden z ostatnich kwiatostanów spojrzałem na nasz budynek.

Potem zająłem się ostatnimi kwiatami róż.

Potem skierowałem się ku dziwnej wierzbie. Odbiło z podkładki po zmarniałym szlachetnym gatunku. Sprawia wrażenie iwy - Salix caprea, ale bez przesady.

Na szczęście jest rdza z rodzaju Melamspora i kiedy wrzucę ją w końcu pod mikroskop będę miał szansę ustalić. Jeśli Melampsora epitea to nie wiadomo co, jeśli Melamspra caprearum, to wszystko będzie jasne.

W dalszej części ogrodu zauważyłem dziwne przebarwienia gałęzi klonu palmowego - Acer plamatum Dissectum.

Liście na jednej z nich były rzetelnie ciemno purpurowe.

Na drugiej gałęzi liście były jaskrawoczerwone.

Mamy też posadzony ligustr jajolistny - Ligustrum ovalifolium.

Następnie zwróciłem uwagę na floks wiechowaty - Phlox paniculata. Ten gatunek ma kwiaty pięciopłatkowe. Tutaj trafiły się o sześciu płatkach korony. Poza tym roślinę porażał mączniak - Erysiphe magnicellulata.

Następnie wróciłem pod budynek i spojrzałem na pergolę poprzez łan lawendy wąskolistnej - Lavandula angustifolia.

Z drugiej strony budynku usadowił się mlecz zwyczajny - Sonchus oleraceus. W tle ma nabity na szpikulec kawałek zwietrzałej martwicy karniowickiej.

I jeszcze pod murem zauważyłem kwitnący wiciokrzew pomorski - Lonicera peryclimenum.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji