bio-forum.pl

Z pobocza drogi w lesie mieszanym

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #8↓8
GRej278916

od mar.2010

1. Z pobocza drogi w lesie mieszanym
x
y
a
b
c
d

Las mieszany z przewagą jodły. Trzy owocniki. Kapelusz najstarszego ok. 10 cm średnicy. Owocniki masywne, niehigrofaniczne, trzon pełny, skórka kapelusza bez śluzu, gładka. Nie wyszło mi zdjęcie przekroju:- ( Owocniki mocno nasiąknięte wodą. Zapachu nie wyczułam. Smak skórki kapelusza łagodny. Reakcja na KOH w domu, po 3 godzinach od zebrania. Ładne grzybki:-)

od kwi.2004

2. Z pobocza drogi w lesie mieszanym

A kapnęłaś KOH na miąższ?

od mar.2010

3. Z pobocza drogi w lesie mieszanym

Nie:- (

od kwi.2004

4. Z pobocza drogi w lesie mieszanym

Blaszki zupełnie bez odcieni fioletu?

od mar.2010

5. Z pobocza drogi w lesie mieszanym

Młode białorożowawe, nazwałabym, ale nie mam opatrzenia w zasłonakach. To drugi, którego świadomie zebrałam. Fioletu nie widziałam.

od mar.2010

6. Z pobocza drogi w lesie mieszanym

Tomku, ja, jak zwykle, czegoś nie wiem, więc zapytam. Na tępaka wychodzę, ale nie zamierzam się przejmować.:-D Czy ty chcesz suszki tego zasłonaka? Jeśli tak, prześlij mi dane adresowe na maila, OK?

od kwi.2004

7. Z pobocza drogi w lesie mieszanym

C. talus

od mar.2010

8. Z pobocza drogi w lesie mieszanym

Dziękuję Ci, Tomaszku, bardzo:-)

ID: 278916

Dane w zgłoszeniu. Cieszę się. To, jeśli pozwolisz, to ja będę teraz się rozglądała za nimi, znaczy zasłonakami:-) No, może nie teraz, tylko od teraz, precyzując:-)

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji