bio-forum.pl

Bez lupy nie podchodź! Ascomycetes?

bez logowania - można przeglądać

od mar.2025

1. Bez lupy nie podchodź! Ascomycetes?

03. 12. 2015. Bardzo zmurszałe drewno (jabłoń lub bez czarny). Setki drobnych owocników na niewielkiej powierzchni. Z bocznej perspektywy kuliste (szczególnie młode) do nieco spłaszczonych. Może się mylę (?), ale nie wyglądają na "asco". Porównuję do bezblaszkowych Resupinatus i innych cyphelloidalnych, i jak zwykle konstatuję: "wiem, że nic nie wiem..." A może ktoś z Was wie i nie zawaha się powiedzieć?:-)

Niestety lepszych "fotek" nie będzie:- (

od sie.2002

2. Bez lupy nie podchodź! Ascomycetes?
4.gru.15 00:47
"pimpek"

JEŚLI Asco to zapewne coś z Olla / Hyaloscypha / Cistella

od mar.2025

3. Bez lupy nie podchodź! Ascomycetes?

Dziękuję. Jeśli nie słyszałbym nigdy o czymś takim jak mikroskop - to byłbym przekonany, że coś z Olla (może millepunctata?).;-)

od sie.2002

4. Bez lupy nie podchodź! Ascomycetes?
4.gru.15 22:38
"pimpek"

Nie pamiętam.... ale O. millepunctata chyba nie występuje na drewnianym substracie?

od mar.2025

5. Bez lupy nie podchodź! Ascomycetes?

Coś tam wyczytałem, że czasami tak, (o ile dobrze dobrze zostało to przetłumaczone). Ale to oczywiście o niczym nie przesądza. Nie przywiązywał bym się także do moich sugestii odnośnie gatunku. Stwierdzam jednak, że kulisty kształt owocników jest podobny do niektórych Olla, o którym to rodzaju nigdy dotąd nie słyszałem. A dzięki Tobie usłyszałem.

Dodam jeszcze, (choć nie wiem czy to coś wniesie), że w momencie znalezienia i na mokrym substracie cała ta masa owocników miała ciemniejsze szaroniebieskie zabarwienie. Dopiero w domu znacznie zbladły do szklisto/białych odcieni. W powiększeniu 10x owocniki z zewnątrz wydają się delikatnie oprószone.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji