bio-forum.pl

2002-02-02 W Bytomiu i na Jęzorze

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2002-02-02 W Bytomiu i na Jęzorze
2.gru.15 22:57
Piotr Grzegorzek

Tego dnia odbyliśmy wycieczkę pod wielce znamiennym hasłem - Zobaczyć Bytom, zanim stanie się jednym z akwenów przyszłego Pojezierza Górnośląsko-Małopolskiego. Na początku odwiedziliśmy Muzeum Górnośląskie, potem zajrzeliśmy do rezerwatu Żabie Doły. Oto nasza grupa.

Tamtego roku zima była tylko formalnie.

Po drodze uchwyciłem dziki bez czarny - Sambucus nigra z białą tapetą. Znam ją jako strzępnik bzowy - Hyphoderma sambuci.

Tutejsze stawy pokrywała delikatna warstewka lodu. Krzewy w tle to dereń świdwa - Cornus sanguinea.

Czasami lód tworzył bardzo ażurowy wzór.

Spotkaliśmy też rozkwitające bazie wierzby iwy - Salix caprea.

Trafiło się też ucho bzowe - Hirneola auricula-judae. Grzyb rośnie na dzikim bzie czarnym - Sambucus nigra.

Drugi koniec rezerwatu wyglądał tak.

Był tam też misternie spleciony klon polny - Acer campestre.

Zauważyliśmy też łabędzie.

I jeszcze ostatni rzut oka na rezerwat.

Wracając do Chrzanowa zatrzymaliśmy się jeszcze na zarastającej piaskowni w Jęzorze. Na początku był asfalt.

Potem inne osady najwyższego piętra antropocenu.

Tutaj też zwróciliśmy uwagę na rozkwitające kotki wierzb - Salix.

Spacerujemy szukając śladów niespodziewanego ataku wiosny.

Piaskownię przy wybitnej pomocy leśników opanowuje lekka kawaleria powietrzna, czyli brzoza brodawkowata - Betula pendula.

I na zakończenie mój cień na tle piasku.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 05. grudnia. 2015)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji