bio-forum.pl

2015-10-04 Chrzanów - w parku i przy ulicy Oświęcimskiej

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2015-10-04 Chrzanów - w parku i przy ulicy Oświęcimskiej
2.gru.15 22:07
Piotr Grzegorzek

Tej niedzieli wybrałem się do pracy. Po drodze w parku zauważyłem zamierające pędy cyprysika - Chamaecyparis. Podobno to sprawka grzyba Pestalotiopsis funerea.

Ostre słońce pięknie wydobyło lipę szerokolistna - Tilia platyphyllos.

Potem zwróciłem uwagę na skrzydłorzech kaukaski - Pterocarya fraxinifolia.

Dąb czerwony - Quercus rubra już zaczynał się przebarwiać.

Jesiony wyniosłe - Fraxinus excelsior rosnące w osi ulicy Mickiewicza były intensywnie zielone, podobnie jak znajdująca się z prawej strony robinia akacjowa - Robinia pseudoacacia.

Teraz widzimy ścianę naszego budynku oraz rozświetloną brzozę brodawkowatą - Betula pendula.

W pewnej bliskości mamy także jaśminowca - Philadelphus.

Tuż przy ścianie naszej siedziby rośnie magnolia japońska - Magnolia kobus. Właśnie owocuje.

W jej sąsiedztwie znajduje się parzydło leśne - Aruncus dioicus.

Nieco dalej w parku jesienne barwy przybrał oczar japoński - Hamamelis japonica.

Towarzyszy mu leszczyna o pogiętych pędach - Corylus avellana "contorta".

Jako ostatnie oglądamy rozświetlone liście jaworu - Acer pseudoplatanus.

Teraz jestem już przy ulicy Oświęcimskiej. W okolicy budynku zajmowanego obecnie przez placówkę medyczną jeszcze rośnie silnie zmasakrowany dąb czerwony - Quercus rubra.

Nieco dalej na poboczu zauważyłem babkę lancetowatą - Plantago lanceolata.

A to już zapuszczony ogród przy budynku przy dróżce prowadzącej do mojego domu. Tym nie mniej wiesiołek - Oenothera paradoxa wyrastający ponad winobluszcz zaroślowy - Parthenocissus inserta jest uroczy.

Poza nim zwróciłem uwagę na zdziczałe astry - Aster.

Ich koszyczki odwiedzała pszczoła.

A to koszyczek po opuszczeniu go przez pszczołę. Ten gatunek najbezpieczniej będzie określać jako Aster x versicolor.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji