bio-forum.pl

2015-11-24 Chrzanów - pierwszy atak zimy

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2015-11-24 Chrzanów - pierwszy atak zimy
1.gru.15 20:47
Piotr Grzegorzek

Tak jak w tytule, tego dnia spadł pierwszy śnieg. Kiedy światło zrobiło się w miarę dobre a śnieg wciąż był postanowiłem udokumentować ten fenomen. Na początku ściana wschodnia muzeum. Dominujący iglak to jedlica Menziesa - Pseudotsuga menziesii.

Dalsza część parku też jest ośnieżona. Kompletnie zaskoczony został jaśminowiec - Philadelphus.

Na jednej z gałązek innego krzewu zauważyłem dwie biedronki, prawdopodobnie martwe. Czerwona to niedobra harmonia, czyli Harmonia axyridis. Owad brązowy w białe kropki to Vibidia duodecimguttata. Dla nas to szkodnik, ponieważ odżywia się grzybami, a dokładniej mączniakami - Erysiphales.

Pod jodła pospolitą - Abies alba znajdują się ośnieżone nerecznice samcze - Dryopteris filix-mas.

Teraz udałem się ku fontannie w południowej części parku. Na początku podziwiamy wciąż zieloną wierzbę białą w odmianie płaczącej - Salix alba "Tristis".

Konstrukcja fontanny ma wkrótce zniknąć.

Na razie podziwiajmy odbicia drzew w częściowo zamarzniętych kałużach.

Teraz jestem w ogrodzie Domu Urbańczyka. Chwilowo zapadł mrok.

Kiedy się rozjaśniło spojrzałem ku altanie koncertowej ozdobionej miskantem olbrzymim - Miscanthus x giganteus.

Teraz pod oczarem chińskim - Hamamelis mollis oglądam ciemierniki - Helleborus.

Jest też ośnieżona irga pozioma - Cotoneaster horizontalis.

Dalej przyglądam się róży oplatającej pergolę.

Pod śnieżną pierzynką skryła się lawenda wąskolistna - Lavandula angustifolia.

Była też jeszcze kwitnąca róża - Rosa.

Na dłuższą wegetację liczył także wiciokrzew pomorski - Lonicera peryclimenum.

Wracając do parku udokumentowałem jeszcze ambrowiec balsamiczy lub jak kto woli ambrowiec amerykański, znany także jako styrakowiec amerykański - Liquidambar styraciflua.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji