bio-forum.pl

Z mokradeł.

bez logowania - można przeglądać
Inocybe

od maj.2009

1. Z mokradeł.

NAZWA: Inocybe

DATA ZBIORU: 2015, 09, 25

WOJEWÓDZTWO: podlaskie

POWIAT: białostocki

GMINA: Supraśl

ATPOL: GC-01

SIEDLISKO: las iglasty, skraj mokradeł

SUBSTRAT: na wilgotnej, mszystej ziemi

LICZEBNOŚĆ: kilka sztuk

Być może podobne już z tego terenu kiedyś dawałem ale na pewno jeszcze nie oznaczone.

od maj.2009

2. Z mokradeł.

Żeby nie mnożyć wątków, dorzucam znalezionego praktycznie prawie w tym samym miejscu w dn. 2015, 10, 02

od maj.2009

3. Z mokradeł.

Z powodu suszy chyba zbyt często odwiedzałem te tereny podmokłe. Jeszcze jedna grupka z dnia 2015. 10. 06... pewnie ten sam gatunek?

od maj.2009

4. Z mokradeł.

jeszcze kilka owocników zebranych w dniu 2015, 09, 15 z praktycznie tego samego miejsca.

2015, 09, 15/01

.

oraz półtora:-) owocnika z nieco oddalonego miejsca

2015, 09, 15/02

od wrz.2005

5. Z mokradeł.

2015, 09, 15/01 I. umbrinella

2015, 09, 15/02 I. fuscidula - lokalizacja, siedlisko?

(wypowiedź edytowana przez ramayana 25. grudnia. 2020)

od maj.2009

6. Z mokradeł.

Wszystkie z tej samej lokalizacji, dane na początku wątku.

To jest około 200mb lasu świerkowego graniczącego z nadrzecznymi mokradłami, teren mszysty, bagienny. Wszystkie zebrane z tego pasa. Zdjęcia tych drugich robione po wyniesieniu. W miejscu wzrostu teren był zbyt grząski na robienie zdjęć.

(wypowiedź edytowana przez mirek63 25. grudnia. 2020)

od wrz.2005

7. Z mokradeł.

napisałeś "oraz półtora:-) owocnika z nieco oddalonego miejsca" - więc pytam, co znaczy nieco: D

od maj.2009

8. Z mokradeł.

Masz rację, "nieco" to takie określenie niezbyt precyzyjne: (

W każdym bądź razie lokalizację można uznać za taką samą dla wszystkich tych znalezisk.

Dziękuję za oznaczenie! Te nazwy nieco mnie zwiodły. Twoje oznaczenie mnie zaskoczyło bo jak przeczytałem I. umbrinella to na początku coś mi nie pasowało, wydawało się, że ten gatunek zazwyczaj wyrastał w miejscach suchych.

Aż musiałem sprawdzić i okazuje się, że pomyliłem go z I. umbratica a w rzeczywistości mamy nowy gatunek dla PK :)

Jeszcze raz dziękuję i zdrówka życzę w Nowym Roku, Tobie i wszystkim Forumowiczom!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji