1. Mała roślinka z Pienin - fioletowe, postrzępione kwiatki.
18.mar.07 22:06
Kinga W ("annna")
Zauważyłam, że bardzo powszechne tu na forum, są licznego rodzaju zagadki :) jako nowy uczestnik przygotowałam jedną, a tak właściwie to chciałam pokazać roślinkę, która mnie zauroczyła: D
Tak, urdzik może zauroczyć! Wiem to z własnego doświadczenia.
To może być urdzik karpacki (Soldanella carpatica), chociaż są jeszcze inne gatunki urdzika (ok. 10 gatunków), ale ścisłych informacji na temat ich oznaczania nie posiadam. Wiem tylko, że urdziki występują w Pirenejach, wschodnich Alpach, Bałkanach i Karpatach oraz to, że gatunki mogą mieć m. in. takie cechy ogólne:
S. minima - wysokość 4-6 cm, jeden kwiatek, wyst. Pireneje, Alpy, Bałkany,
S. montana - wysokość 10-20 cm, 3-6 kwiatków na pędzie kwiatowym,
S. alpina - wys. 6-10 cm, zwykle 2-3 kwiatki na pędzie, kwiatki fioletowoniebieskie, wcięte aż do połowy, wyst. jak S. minima,
S. carpatica - liście drobniejsze od powyższego, listki drobniejsze, bardziej okrągłe, kwiatki delikatnie postrzępione.
Zatem, Kingo, gdzie spotkałaś tę roślinkę?
Ja, jak do tej pory, w naturze spotkałam urdzika karpackiego jeden raz, na Słowacji u wejścia do jednej z tamtejszych jaskiń.
Sporo takich pozamerytorycznych treści - moich bardzo głośnych ''Och'' i ''Ach'' nad prześlicznym urdzikiem karpackim została już ''wyczyszczona'' w tym wątku.
Jednak na pewno istotniejsze są inne cechy roślin, czy zamieścić skan tych słowackich opisów? Opisane są siedliska obu gatunków, wygląd listków, kwiatków, owoców.
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)
⇒ szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji