bio-forum.pl

2001 Dwa dni w Jaworznie

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2001 Dwa dni w Jaworznie
28.lis.15 23:34
Piotr Grzegorzek

Kolejny wątek ilustrujący moją pogoń za kwiatami. Jest 19 sierpnia. Obchodzę peryferie rynku. Na początku mam aksamitkę wyniosłą - Tagetes erecta.

Potem były jakieś petunie - Petunia.

Bliżej płyty rynku natrafiłem na begonię bulwiastą lub jak kto woli ukośnicę bulwiastą - Begonia × tuberhybrida.

Jest też często sadzona języczka pomarańczowa - Ligularia dentata.

Towarzyszył jej rozchodnik okazały - Sedun spectabile.

Inny klomb w tej okolicy zajmowała pelargonia wielkokwiatowa - Pelargonium grandiflorum.

Pod murem kościoła do dziś jest uprawiana lobelia przylądkowa - Lobelia erinus.

Dla odmiany przy ulicy Mickiewicza natrafiłem po prostu na szarłat szorstki - Amaranthus retroflexus.

Z krzewów ozdobnych trafia się tutaj często pięciornik krzewiasty - Potentilla fruticosa.

! 3 września natrafiłem w rynku na astry chińskie w odmianie chryzantemowej - Callistephus sinensis.

Pod jednym z kamiennych murków usadowił się mlecz zwyczajny - Sonchus oleraceus.

Potem udałem się na teren po wyburzonym szybie Kościuszko. Wówczas w zielonym tłumie wypatrzyłem pszonak drobnokwiatowy - Erysimum cheiranthoides.

Całość kończy poziewnik miękkowłosy - Galeopsis pubescens. Na lewo od niego przycupnął szczawik żółty - Oxalis fontana.

od cze.2010

2. 2001 Dwa dni w Jaworznie
4.lut.20 08:30
Piotr Grzegorzek

Drobne poprawki.

Zamiast - Towarzyszył jej rozchodnik okazały - Sedun spectabile ma być Towarzyszył jej rozchodnik okazały - Sedum spectabile.

Zamiast -! 3 września natrafiłem w rynku na astry chińskie w odmianie chryzantemowej - Callistephus sinensis ma być 13 września natrafiłem w rynku na astry chińskie w odmianie chryzantemowej - Callistephus sinensis.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji