bio-forum.pl

2001 Chrzanów - trzecie polowania na kwiaty

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2001 Chrzanów - trzecie polowania na kwiaty
27.lis.15 21:27
Piotr Grzegorzek

Kolejną serię zdjęć wykonałem na obszarze Chrzanowa w kilku rzutach w dniu 24 sierpnia. Dwa ostatnie zdjęcia pochodzą z innego dnia, ale o tym w końcu tego wątku. Zaczynamy od mleczu zwyczajnego - Sonchus oleraceus rosnącego przy ulicy Oświęcimskiej.

Teraz jestem przy ulicy Piłsudskiego w okolicy I LO. Tutaj stała donica z szałwią lśniącą - Salvia splendens.

Teraz znajduję się w parku od strony ulicy Mickiewicza. Tutaj głównym bohaterem była babka zwyczajna - Plantago maior. To typowe niezłe ziółko.

Teraz w ogródku przy skrzyżowaniu ulic Słowackiego i Sokoła oglądamy akant miękki - Acanthus mollis. Obecnie a piszę to 10. 01. 2023 to akant długolistny - Acanthus hungaricus.

I kolejny szybki przeskok. Sklep ogrodniczy przy ulicy Kościuszki. Tutaj zauważyłem tygrysówkę pawią- Tigridia pavonia.

Gdzieś w tej okolicy pod murem usadowiła się jeżyna popielica - Rubus caesius.

A to już Aleja Henryka i okolica Pałacu Ślubów. Oto hortensja bukietowa - Hydrangea paniculata.

Teraz nie pamiętam, gdzie byłem, ale warto zobaczyć kleome kolczastą - Cleome spinosa.

Polowałem nie tylko na takie ciekawostki. Tutaj mamy trywialny aster chiński - Callistephus chinensis. W tle widać pióropusznik strusi - Matteucia struthiopteris.

Rozpoznawalnym miejscem był dziedziniec kościoła p. w. Matki Boskiej różańcowej. Tutaj uchwyciłem pełnokwiatową odmianę słonecznika - Helianthus annuus.

A teraz jesteśmy za blokiem przy ulicy Kusocińskiego, na trawersie Placu Tysiąclecia. Oto kocimiętka właściwa - Nepeta cataria.

Na pobliskim trawniku znalazłem koniczynę łąkową - Trifolium pratense.

I kolejny przeskok. Okolica bloku i budynku Nadleśnictwa Chrzanów. Na początku mlecz polny - Sonchus arvensis. Było błędnie Sonchus asper.

Potem szarłat zwisły - Amaranthus caudatus. Otaczającego go towarzystwa nie będę nazywał.

W tej okolicy była też smagliczka nadmorska - Lobularia maritima. Na jej tle widzimy ozdobną postać maku polnego - Papaver rhoeas. To on był głównym bohaterem tego zdjęcia.

I ponownie jakiś zaniedbany chodnik a przy nim babka lancetowata - Plantago lanceolata.

Teraz odwiedzamy Kopaninę od strony byłej linii kolejowej. Tutaj mamy miętę - Mentha x verticillata.

Na poboczu byłej linii kolejowej bliżej ulicy Leśnej przez długi czas utrzymywało się stanowisko wiesiołka czerwonokielichowego - Oenothera glazioviana. Obserwowałem je od lat 80. ubiegłego wieku. Jest w zielniku KTu, jest w zielniku Muzeum w Chrzanowie.

Tutaj była także driakiew żółta - Scabiosa ochroleuca.

Teraz wracam dosłownie na moje chrzanowskie podwórko. Oto mierznica czarna - Ballota nigra.

A teraz jesteśmy na obszarze byłej linii kolejowej na odcinku zbieżnym z ulicą Łowiecką. Tym razem udokumentowałem rezedę żółtą - Reseda lutea.

Nieco dalej, w miejscu podtopionym rósł sobie nostrzyk biały - Melilotus albus.

Był tam także ostrożeń polny - Cirsium arvense.

Zdecydowanie ładnym kwiatkiem w tym towarzystwie był kielisznik zaroślowy - Calystegia sepium.

Siłę spokoju może gwarantować kozłek lekarski - Valeriana officinalis.

Teraz jesteśmy na skraju lasu przy ulicy Kopanina. Oto rdestowiec japoński - Reynoutria japonica.

A teraz będą ostatnie dwa zdjęcia. Jest 13 wrzesień. Na początku okazała dalia - Dahlia variabilis.

A na koniec, nie wiadomo gdzie sfotografowałem koniczynę perską - Trifolium resupinatum.

od cze.2010

2. 2001 Chrzanów - trzecie polowania na kwiaty
17.sie.16 11:47
Piotr Grzegorzek

Pod koniec tego wątku pojawia się ostrożeń polny - Cirsium arvense. W rzeczywistości jest to sierpik barwierski - Serratula tintoria.

od cze.2010

3. 2001 Chrzanów - trzecie polowania na kwiaty
5.lut.19 20:26
Piotr Grzegorzek

Teraz wiesiołek Oenothera erytrosepala, czasem zwany przeze mnie Oenothera glazowiana to prawidłowo Oenothera glazioviana. Po prostu notorycznie popełniałem literówkę.

(wypowiedź edytowana przez Piotr_Grzegorzek 05. lutego. 2019)

od cze.2010

4. 2001 Chrzanów - trzecie polowania na kwiaty
7.lut.20 14:59
Piotr Grzegorzek

W innym miejscu zamiast - Tutaj mamy trywialny aster chiński - Calistephus chinensis ma być Callistephus chinensis.

A poza tym jakoś nikt nie zwrócił uwagi na to, że gatunek opisany jako mlecz kolczasty - Sonchus asper jest w istocie mleczem polnym - Sonchus arvensis.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 07. lutego. 2020)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji