bio-forum.pl

Trzmielina - jak zwalczać szkodniki?

bez logowania - można przeglądać

od mar.2007

1. Trzmielina - jak zwalczać szkodniki?
20.mar.07 13:24
Mirka "imienniczka"

Proszę o pomoc w rozpoznaniu, jaki szkodnik zaatakował liście mojej trzmieliny. Jakimi środkami go zwalczać?

Podobnie wyglądały liście krzewów żywopłotu sąsiada.

od gru.2006

2. Trzmielina - jak zwalczać szkodniki?
20.mar.07 19:06
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Wyglada na typowe uszkodzenia spowodowane przez opuchlaki albo oprzedziki... Po zmierzchu zabieg preparatem Decis 2, 5 EC lub Talstar 100 EC, Karate Zeon 050 CS...

I te objawy pojawily sie juz teraz???

od mar.2007

3. Trzmielina - jak zwalczać szkodniki?
21.mar.07 11:26
Mirka "imienniczka"

Nie, te objawy są od zeszłego roku. Teraz jak widac na zdjęciu, zaczynają wyrastać nowe liście i boję się że zostaną tak samo pogryzione. Czytałam zimą artykuł w Działkowcu na temat tych szkodników i ich zwalczania i nie mogę go teraz odnależć: ( Kojarzę tylko, że radzono zastosować oprysk i dodatkowo wymieszanie jakiegoś preparatu z ziemią pod krzewami, żeby nie dopuścić do wylęgu nowych osobników. Ale jakich to już kompletnie nie pamiętam: (

od gru.2006

4. Trzmielina - jak zwalczać szkodniki?
21.mar.07 20:29
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Hmmm... Z preparatow doglebowych do zwalczania szkodnikow na mysl przychodzi mi tylko Basudin, Diazol lub Diazinon...

od mar.2007

5. Trzmielina - jak zwalczać szkodniki?
21.mar.07 20:57
Mirka "imienniczka"

Dziękuję Wojtku za informacje. Popytam o te preparaty w sklepie ogrodniczym.

od mar.2007

6. Trzmielina - jak zwalczać szkodniki?

Trzmielinę w okresie wegetacji radze kilkakrotnie opryskać preparatem wgłębnym typu Mospilan, krązy on w roślinie i zabezpiecza on ją przed atakiem szkodników. Dodatkowo warto rozsypać Diazinon, jako insektycyd doglebowy niszczy on formy zimujące. powodzenia

od mar.2007

7. Trzmielina - jak zwalczać szkodniki?
21.mar.07 23:26
Mirka "imienniczka"

Dzięki wielkie. Mam dosyć dużo krzewów trzmieliny i takie pogryzione wyglądają okropnie.

W zeszłym roku z braku czasu i wiedzy zaniedbałam je, ale mam nadzieję, że w tym roku będzie wszystko OK:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji