bio-forum.pl

2001 Chrzanów - drugie polowania na kwiaty

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2001 Chrzanów - drugie polowania na kwiaty
26.lis.15 22:35
Piotr Grzegorzek

Tym razem będzie krótko węzłowato. Jest 19 sierpnia. Prawie wszystkie zdjęcia wykonałem tego dnia, oczywiście w dwu wyjściach. W ogrodzie Domu Urbańczyka sfotografowałem języczkę syberyjską - Ligularia sibirica.

Następnie poszedłem przed blok przy ulicy Sądowa na odcinku pomiędzy ulicami Świętokrzyska oraz Kadłubek. Na początku polowałem na różne odmiany dalii - Dahlia variabilis.

I kolejna dalia.

Kolejne kwiaty to cynie wytworne - Zinnia elegans.

A to już okazała jeżówka purpurowa - Echinacea purpurea. Z boku znajduje się bieluń indiański - Datura inoxia.

Ten kwiat, a właściwie kwiatostan to rudbekia dwubarwna - Rudbeckia bicolor.

I kolejna dalia.

Zmieniam teraz miejsce akcji. Oto ogródek przy ulicy Krakowskiej. Tutaj też rządzi cynia wytworna - Zinnia elegans.

Z kolei w ogrodzie przy kościele p. w. Matki boskiej Różańcowej natrafiłem na bardzo wysoki a zarazem silnie rozgałęziony słonecznik - Helianthus annuus.

Były tam też różnobarwne werbeny ogrodowe - Verbena hybrida.

Do tego towarzystwa dorzucam mniszka - Taraxacum sp. sp. sfotografowanego 23 sierpnia w ogrodzie sąsiada przy ulicy Oświęcimskiej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji