bio-forum.pl

2001 Cezarówka, Byczyna, Bory, Ciężkowice

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2001 Cezarówka, Byczyna, Bory, Ciężkowice
25.lis.15 19:08
Piotr Grzegorzek

Teraz w dużym uproszczeniu pokazuję wschodnie kresy Jaworzna. Zaczynamy w Cezarówce Dolnej, w niewielkim zagajniku położonym około 500 metrów na zachód od wzgórza Korzeniec. Jest 24 czerwca. Na początku po prostu nostrzyk żółty - Melilotus officinalis.

Całość zwieńcza łan dzwonka brzoskwiniolistnego - Campanula persicifolia.

30 czerwca odwiedziliśmy Byczynę. Na początku kościół w całości zbudowany z dolomitów pochodzących z Glinnej Góry.

Teraz stoimy nad Byczynka. Pan w fioletowej, kraciastej koszuli to nasz naczelny geolog.

6 lipca odwiedziłem Bory. Teraz stoję na głównej drodze i spoglądam na północ, gdzie dominuje Grodzisko, drugie pod względem wysokości wzniesienie w Jaworznie.

Następnie poszedłem zobaczyć coś w murawach ciągnących się w kierunku wzgórza Bielana. W rejonie byłego torowiska linii kolejowej zobaczyłem zdziczałą tawułę japońską - Spiraea japonica.

Potem był dziurawiec zwyczajny - Hypericum perforatum. W tle widać cieciorkę pstrą - Coronilla varia.

Najbardziej okazałe kwiaty miał ślaz zygmarek - Malva alcea.

U podnóża stoku Bielanej Góry rosła jeszcze wilżyna ciernista - Ononis spinosa.

Ostatnie zdjęcie zostało zrobione 9 sierpnia. Przedstawia kapliczkę w miejscu zwanym Pola Mostki. To najstarsza w Jaworznie kapliczka - postawiona w 1580 roku. Znajduje się ona na wschód od zwartej zabudowy Ciężkowic przy drodze do Balina Okradziejówki.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji