bio-forum.pl

2001 Na Kajasówce i Sokolicy

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2001 Na Kajasówce i Sokolicy
25.lis.15 18:45
Piotr Grzegorzek

Wszystkie osiem zdjęć, które teraz zaprezentuję powstało podczas wycieczki pod hasłem: "Brzegiem morza mioceńskiego". To działo się w sobotę 31 marca. Najważniejsza była na on czas niewielka wysepka, dziś samotne wzgórze Kajasówka. Oto widok z jej najwyższego punktu na południe.

Teraz spoglądamy na południowy wschód. Gdzieś tam we mgle skrywa się wyspa Czernichowska.

Następnie na szczycie oglądamy słynne oczko w leju krasowym. Tutaj woda jest prawie zawsze.

Schodząc wschodnią granią mijamy drzewa oplecione bluszczem pospolitym - Hedera helix.

Następnie udaliśmy się do Kamienia. Teraz zaczynamy zdobywać Sokolicę.

W lesie kwitły już przylaszczki pospolite - Hepatica nobilis.

Tutaj najważniejszym punktem były mury skalne na stoku południowym. To forma erozji jurajskich wapieni gąbkowych.

Teraz dałem aparat komuś kto sfotografował całą naszą grupę. Ja siedzę w pierwszym rzędzie z lewej. W tle znajdują się rzeczone mury skalne.

Oczywiście oglądaliśmy bardzo wiele ciekawostek i bardzo żałowałem, że mój aparat miał tak ograniczone możliwości.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji