bio-forum.pl

Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)

bez logowania - można przeglądać
Russula

od lut.2007

1. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)

Witam

Drugi gołąbek z tego samego lasu sosnowego, ale koloru czerwonego. Smak mocno piekący.

od lis.2008

2. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)
23.lis.15 11:54
ala mikołaj "wink"

Bez mikroskopu będzie ciężko, a na R. fragilis raczej nie wygląda, a jeśli miałabym niezobowiązująco typować, to może R. aquosa?

od lut.2007

3. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)

No Alu, wracamy do czerwonego gołąbka. Wrzuciłem pod szkiełko i pomierzyłem zarodniki. Podaje wymiary jako (MAX) Średnie (MIN) Ich rozmiar to (10, 96) 9, 62 (8, 47) x (8, 78) 7, 94 (6, 56). Ornamentacja na zdjęciach poniżej.

Część pierwsza zdjęć.

od lut.2007

4. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)

Część druga zdjęć.

od lut.2007

5. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)

Trzecia seria.

od lut.2007

6. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)

To są moje wypociny mikroskopowe w sprawie Russula.

Alu teraz czekam na Twoją interpretację zdjęć.

od lut.2007

7. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)

Spróbowałem imersjii x 1000 po wymianie oświetlenia. Wydaje mi się, że nie jest źle.

Poniżej zdjęcia x1000 (imersja) zarodników Russula.

od lut.2007

8. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)

Zmierzyłem zarodniki na x1000 i wymiary są zapewne dużo dokładniejsze i wynoszą: długość: (9, 76) 8, 42 (7, 13), szerokość: (7, 65) 6, 53 (5, 29) µm.

od lis.2008

9. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)
30.lis.15 10:08
ala mikołaj "wink"

Wojtku, świetną robotę wykonałeś, ale nie dam rady: (

Wielkość zarodników nie pasuje do typu który podałam (za duże), nie umiem do tych zdjęć dopasować żadnego gatunku. Sama musiałabym go obejrzeć, a i tak pewnie byłby problem, bo to jedna z najtrudniejszych sekcji.

Na pocieszenie dodam, że zakładając błędy w pomiarach zarodników, to sam wygląd dermatocystyd, włosków i zarodników +/- pasuje do R. aquosa, ale ja tego nie stwierdzę z całą pewnością.

od lut.2007

10. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)

Dzięki Alu za przejrzenie zdjęć. Ja szukając w literaturze i kluczach znalazłem, że wymiary zarodników tego gatunku to 6, 4 do 8, 3 x 4, 8 do 6, 7 µm. Biorę poprawkę na to, że może z kalibracją mikroskopu coś nie tak to wymiary długości ciut ponad, a szerokość trafia w zakres (średni). Dzisiaj przeprowadzę nową kalibrację. Poza tym, nie za bardzo wiem jak mierzyć te zarodniki. Czy pomiar ma obejmować długość i szerokość wraz z dzióbkami, czy też bez nich. Również jak widać na zdjęciach to przy krawędziach zarodników istnieje rozmaz optyczny (brak pełnej ostrości). Czy w takim razie pomiar robić od środka tego rozmazu, a może od którejś ze strony - wewnętrzenej lub zewnętrznej? Ja mierzyłem od strony zewnętrznej i z dzióbkami. Tutaj może być błąd.

od lis.2008

11. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)
30.lis.15 10:47
ala mikołaj "wink"

Jak wejdziesz w któryś z ostatnich wątków, gdzie prezentowałam zdjęcia, to na dole jest ramka z zarodnikami (od najmniejszego do największego), zrobiona w programie Piximetre i tak właśnie jest ustawiona ostrość do pomiaru zarodników. Mierzysz bez dziobka i bez ornamentacji, wysokość kolców/ brodawek też należy zmierzyć, bo jest różna i może znacząco wpłynąć na poprawność oznaczenia.

Na Twoich dwóch pierwszych zdjęciach widać zarodniki, które są prawidłowo wyostrzone do pomiaru, trzeba widzieć ostry obraz ściany/ obwodu.

od lut.2007

12. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)

Spróbuję dzisiaj, jeszcze raz pomierzyć, z tych dwóch pierwszych zdjęć. Po ponownej kalibracji mikroskopu i podam nowe wyniki.

od lut.2007

13. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)

Alu czy na tych zdjęciach mierzę te kółka w środku (wyglądają jak krople olejowe)?

od lis.2008

14. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)
30.lis.15 12:17
ala mikołaj "wink"

Nie, tylko długość/ szerokość po obwodzie zarodnika.

od lut.2007

15. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)

Czyli tak jak na tym zdjęciu?

To nie są wymiary rzeczywiste tylko dla przykładu. Rzeczywiste pomierzę po kalibracji.

od lis.2008

16. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)
30.lis.15 12:51
ala mikołaj "wink"

tak :)

od lut.2007

17. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)

OK dzięki. Po pracy siadam do kompa i mierzę zarodniki.

od lut.2007

18. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)

Alu pomierzyłem zarodniki po nowej kalibracji mikroskopu. Właściwie to była poprawna i różniła się minimalnie. Pomiary wykazały, że zarodniki są jednak duże i mają wymiar długości: (9, 67) 8, 99 (8, 37) i szerokości: (7, 92) 7, 25 (6, 40) µm. Przeglądałem klucze i różne publikacje na temat Russula i zastanawiam się, czy nie może to być któraś z odmian Russula emetica np. var. emetica (spores: 7, 4-10, 3 x 6, 5-B, 5 µm) lub var. longipes (spores: 8, 0-10, 8 x 6, 8-9, 0 µm) Ten gołąbek miał piekący smak, róśł w suchym lesie sosnowym wśród mchów. Zarodniki wielkością pasują do tych odmian oraz urzeźbienie zarodników też.

od lis.2008

19. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)
30.lis.15 19:39
ala mikołaj "wink"

No nie wiem, przy R. emetica nie ten kolor, nie ten pokrój, przy var. longipes też nie bardzo, bo zarodniki mają okrągłe brodawki, a u Ciebie są ostre. Włoski w skórce na Twoich zdjęciach też niezbyt odpowiadają R. emetica w każdej odmianie. A dasz radę wrzucić zdjęcia skórki w mniejszym powiększeniu, aby była szersza pesrpektywa?

od lut.2007

20. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)

Ja mogę robić powiększenia x40, x100, x400, x1000 z racji okularu mikroskopowego x10, a obiektywy mam x4, x10, x40 i x100 (imersja). Czyli zrobić x100? Muszę zrobić nowy preparat ze skórki. Rozumiem, że w NH4OH?

od lis.2008

21. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)
30.lis.15 20:14
ala mikołaj "wink"

Czyli to co pokazujesz tutaj to jest pełny kadr? Jeśli tak, to wychodzi na to, że x100 powinno być OK. No niestety, nie ma lekko z gołąbkami, zdarza się, że trafia mi się przypadek, gdzie siedzę nad nim parę dni a nawet tydzień, a i tak mam jedną wielką wątpliwość i wiem, że nic nie wiem: D

edit: chodzi mi o pole widzenia jakie masz na ob. 40x

(wypowiedź edytowana przez wink 30. listopada. 2015)

od lut.2007

22. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)

Wstawiam x40. Nie wiem czy oto Ci chodziło?

od lut.2007

23. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)

A teraz x100.

od lis.2008

24. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)
30.lis.15 21:14
ala mikołaj "wink"

Skórka podobna do R. aquosa, ale za duże zarodniki. Z kolei tak duże zarodniki ma R. fragilis (która jest bardzo zmienna, również w mikro), ale bardziej okrągłe. Nic z tego nie będzie: (

od lut.2007

25. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)

No to mówi się trudno: (. Zostanie Russula. sp

Chyba, że coś zepsułem w swoich działaniach. Może go chyba wysłać do Ciebie. Jak będziesz miała trochę luzu to go obejrzysz.

od lis.2008

26. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)
1.gru.15 17:23
ala mikołaj "wink"

A pewnie, ślij.

od lis.2008

27. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)
9.gru.15 17:57
ala mikołaj "wink"

Twój gołąbek to:

Russula emetica f. longipes Singer

Wojtku, miałeś absolutną rację typując tę odmianę (teraz formę), więc muszę się uderzyć w piersi i przeprosić, że Ci zamieszałam;)

Jednocześnie dziękuję, że miałam go okazję obejrzeć, pewnie w najbliższym czasie byłaby słaba szansa na to;)

Ponieważ Twoje zdjęcia są już powyżej to dorzucę tylko grafikę z pomiaru i ornamentację (na szybko złożoną)

Moje pomiary troszkę się różnią od Twoich, ale nie zmienia to faktu, że zarodniki są duże:

(8. 1) 8. 6 - 10. 4 (11. 2) x (7) 7. 4 - 8. 9 (9. 6) µm

Q = (1. 1) 1. 13 - 1. 2 (1. 3); N = 71

Me = 9. 6 x 8. 1 µm; Qe = 1. 2

Ornamentacja:

0. 7 - 0. 9 (1) µm

N = 37

Me = 0. 8 µm

od lut.2007

28. Czerwony gołąbek z lasu sosnowego ? (Russula emetica f. longipes)

No to super mamy rozwiązanie. Dzięki Alu

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji